IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се завръща като лидер по пазарна капитализация благодарение на инвеститорите на дребно

Компанията изпревари Saudi Aramco и е най-високо оценената компания в света

16:25 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple се завръща в познатата си роля на пазарен лидер след болезнената първа половина на годината, в която изчезнаха стотици милиарди долари пазарна капитализация, като индивидуалните инвеститори са голяма причина за ралито, пише Bloomberg.

Откакто удариха дъно в средата на юни, акциите на производителя на iPhone записаха 27% ръст, изпреварвайки S&P 500 и Nasdaq 100. Това постави Apple отново на върха като компанията с най-висока пазарна капитализация в света. Сега Apple е само със 7,2% надолу на борсата за 2022 г. в сравнение със спада от 19% на Nasdaq 100.

 

Акциите на Apple се възползваха от ралито на облекчение, след като тримесечните резултати на компанията се оказаха по-добри отколкото анализаторите се опасяваха, а продължаващите положителни настроения около тях отразяват увереността на Wall Street в способността на компанията да генерира голяма печалба. Индивидуалните инвеститори, които наскоро помогнаха за разпалването на ралитата в спекулативните части на пазара, също се стекоха към книжата на гиганта.

„Инвеститорите на дребно бяха силни купувачи на Apple през последните няколко месеца, като първо се опитаха да купят при спада, а след това купуваха и при скорошното възстановяване“, коментира Лукас Мантъл, изследовател във Vanda Research, която следи позиционирането на инвеститорите.

Apple редовно се класира сред най-купуваните акции в тази кохорта през последния месец, сочат данни на Vanda Research.

Въпреки притесненията за потенциална рецесия в САЩ и рисковете, свързани с веригите на доставките в Китай, прогнозите за печалбата на Apple остават стабилни, докато тези на други компании с огромна пазарна капитализация и на технологичната индустрия като цяло се свиха.

Без съмнение търговците на дребно са привлечени от огромните парични потоци на Apple, които позволиха на компанията да върне над 80 млрд. долара на акционери под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции през първите три тримесечия на тази фискална година.

Цената за брой обаче не е никак малка. Apple се търгува 26 пъти над печалбата, прогнозирана за следващите 12 месеца. За сравнение S&P 500 е оценен на около 17,5 пъти печалбата си.

Със своята пазарна капитализация от 2,6 трлн. долара през юни Apple отново изпревари петролния гигант Saudi Aramco и се превърна в най-голямата компания в света. Делят я само 13% от капитализация от 3 трлн. долара, която изглеждаше почти невъзможно само преди няколко месеца.

Nasdaq 100 се повиши с 18% от юнското си дъно, тъй като технологичните акции започват постепенно да се възстановяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още