IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google открива първия си "облачен регион" в Гърция

Така компанията дава тласък на усилията на страната да се превърне в световен облачен компютърен център

15:06 | 29.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Google на Alphabet ще изгради първия т. нар. "облачен регион" в Гърция, обяви компанията в четвъртък, давайки тласък на усилията на страната да се превърне в световен облачен компютърен център, съобщава Ройтерс.

По оценки сделката ще допринесе с 2,2 млрд. евро за брутния вътрешен продукт на Гърция и ще създаде 20 хил. работни места до 2030 г., заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис.

Откакто пое поста през 2019 г., консервативното правителство на Мицотакис активизира усилията за диверсифиране на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции и високотехнологични компании в страната, която излезе от 10-годишна финансова криза през 2018 г.

„Днес, с удоволствие обявяване нашия първи облачен регион в Гърция, който ще предоставя услуги за съхранение и облак за клиентите на Google”, заяви Адер Фокс-Мартин, президент на Google Cloud International, представяйки инвестицията на събитие в Атина.

Инвестицията ще позволи на организациите по-добре да използват данните си, ще помогне да се подобри ниската латентност и ще гарантира сигурността на потребителите от заплахи за киберсигурността, заяви тя.

Облачният регион обикновено се базира около клъстър от центрове за данни.

Инвестицията на Google се случва две години, след като Microsoft реши да изгради център за данни в страната.

Облачното подразделение на Amazon също откри първия си офис в Гърция миналата година, за да подкрепи това, което определи като нарастващ брой компании и държавни агенции, ползващи облачните ѝ услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още