IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google трябва да премахва "очевидно неточни данни" от резултатите в търсачката си

Това реши Съдът на Европейския съюз след казус, свързан с правото да бъдеш забравен

15:46 | 08.12.22 г.
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg

Google трябва да премахне данни от резултатите от онлайн търсене, ако потребителите могат да докажат, че те са неточни, обяви върховният съд на Европейския съюз, предава Ройтерс.

Застъпници на свободата на словото и поддръжници на правото на неприкосновеност на личния живот се изправиха едни срещу други през последните години заради „правото на хората да бъдат забравени“ онлайн, което означава да могат да премахнат дигиталните си следи от мрежата.

Делото, гледано в Съда на Европейския съюз, засяга двама директори на група инвестиционни компании, които са поискали от Google да премахне резултати от търсенето, свързващи техните имена с определени статии, критикуващи инвестиционния модел на групата.

Те също така са пожелали Google да премахне техни снимки в резултатите от търсенето. Компанията е отказала, посочвайки, че не знае дали информацията в статиите е точна, или не.

На по-късен етап германски съд се е обърнал за съвет от европейския съд относно баланса между правото да бъдеш забравен и правото на свобода на изразяване и достъп до информация.

За да се избегне прекомерната тежест върху потребителите, съдиите казват, че такiва доказателства не трябва да идват от съдебни решения срещу собствениците на уебсайтове и че потребителите само трябва да предоставят доказателства, които разумно могат да бъдат изискани от тях.

Google твърди, че линковете и снимките от казуса не са достъпни през търсачката и че съдържанието е било офлайн от доста време.

„От 2014 г. ние работим усилено, за да прилагаме правото да бъдеш забравен в Европа и да постигаме разумен баланс между правата на хората за достъп до информация и неприкосновеността на личния живот“, коментира говорител.

Същият съд през 2014 г. подкрепи правото да бъдеш забравен като каза, че хората могат да поискат от търсачки като Google да премахва неадекватна или неуместна информация от уеб резултатите, появяващи се при търсенето на техните имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още