IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би станало, ако САЩ забранят TikTok?

Ползването на VPN за заобикаляне на забраната няма да е толкова лесно, колкото потребителите си мислят

09:52 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Въпреки че вероятно винаги ще има вратички, които могат да бъдат ползвани от компютърно грамотните потребители, за масовия потребител достъпът до забранена от правителството услуга ще бъде труден, казва Дъглас Шмид, професор по инженерство във Vanderbilt.

„Почти винаги има начини да се заобиколи това“, споделя той. „Просто би било много по-трудно за обикновения човек да го направи, без да има висша степен по компютърна сигурност или нещо подобно“.

С други думи един VPN няма да бъде достатъчен, отчасти защото това биха били нужни ифентификационни данни на магазина за приложения, които ще показват реалното местоположение на потребителя. Джералд Касулис, вицепрезидент на NordVPN, твърди, че има и технология за установяване кога потребител се опитва да получи достъп до приложение, ползвайки VPN.

Опасения за сигурността

Притесненията за рисковете за сигурността, свързани с TikTok, се свеждат до два основни проблема. Първият е кой има достъп до потребителската информация в САЩ, а вторият е кой има способността да определя каква информация достига до потребителите в страната. Съгласно китайския закон от компаниите може да се изисква да предадат вътрешна информация на правителството за цели, свързани с националната сигурност.

TikTok се опитва да увери американските власти, че данните на хората от САЩ се съхраняват извън Китай. Компанията е разработила сложен план, известен като Project Texas, който включва проверка на нейния кодекс в САЩ и отделен борд на директорите за местното дъщерно дружество, чиито членове се проверяват от американското правителство.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу, който трябва да свидетелства пред Камарата на представителите следващата седмица, е казал на Wall Street Journal, че Project Texas ще свърши същата работа, колкото и продажбата, за разрешаване на всякакви опасения за сигурността.

Но настроенията във Вашингтон не са в полза на TikTok и властите са загубили каквото и да е доверие, което някога са имали в Китай и неговите мотиви. Този проблем излезе на преден план отново по-рано тази година, което предполагаем китайски шпионски балон беше забелязан да лети над по-голямата част от САЩ, а Байдън нареди на военните да го свалят миналия месец.

Що се отнася до потребителските технологии, потребителите нямат никаква идея каква информация си проправя път до китайското правителство. А властите в САЩ имат доста работа, за да внесат яснота за това какво би се случило, ако приложението бъде блокирано.

Въпреки че много потребители може да смятат, че ползването на социални мрежи от тяхна страна не би представлявало особен интерес за чуждо правителство, Шмид твърди, че данните могат да имат изненадващо голяма стойност за злонамерените играчи.

„Информацията за вашите навици, интереси и вашите взаимодействия, къде отивате и какво правите, може да се ползва за неща като фишинг атаки, за да се получи достъп до повече информация или за неща като изнудване“, посочва той.

Това е непозната територия за американските компании, за разлика от Китай, който блокира достъпа до всякакъв вид съдържание, включително повечето основни интернет услуги, идващи от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още