IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският телекомуникационен пазар: раздвижване пред буря?

Операторите твърдят, че конкуренцията остава голяма, а битките около сделките им продължават

08:01 | 13.04.23 г.
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

5G мрежите изискват огромни инвестиции от страна на телекомите, но възвръщаемостта при тези технологии е бавна. Все пак по данни на GSMA, световната организация на телекомуникационните оператори по света, през 2030 г. се очаква 5G технологиите и услугите да донесат на световната икономика повече от 950 млрд. долара. 

Решението на ВАС

В съобщението си до медиите от края на март “Мобилни алтернативни комуникации” АД изтъкна още, че Върховният административен съд е постановил, че Комисията за регулиране на съобщенията трябва да възобнови обществените консултации за разпределяне на 5G честоти, след като е приключила този процес противозаконно.

От А1 България обаче посочват, че това не се изисква от съда. Той “изисква да се проведат обществени консултации само на решението, с което се приемат резултатите от вече проведените консултации за условията на раздаване на спектъра”.

Както А1 България, така и Yettel България, споделят, че са изненадани от решението. Позицията на първите е, че то не е в унисон с досегашната съдебна практика по сходни казуси. 

“Въпреки това считаме че решението не може да повлияе върху разпределението на ресурса, което вече се е случило с окончателно, влязло в сила решение на КРС. Със спектъра, който получихме сме изградили мрежа, която покрива голяма част от населението в страната с 5G услуги и сме направили инвестиции, които възлизат на над 120 милиона лева от 2021 до момента”, посочва А1 България. 

За Yettel изненадата е свързана с произнасянето по междинно решение, което е част от обща процедура. Компанията изтъква, че досега в практиката си съдът не е приемал такива междинни актове като подлежащи на обжалване. 

“Самото съдебно  решение дава указания на КРС в допълнение на вече извършените от комисията „обществени консултации“, да проведе и „обществено обсъждане“ и да мотивира позицията си по-подробно. В този смисъл Yettel няма как да бъде пряко засегнато от решението на съда, включително и защото разрешението ни за ползване на спектъра не е обжалвано и отдавна е влязло в сила.  Съответно, появилите се в общественото пространство твърдения за връщане на честоти са крайно спекулативни”, коментират от компанията. 

От Vivacom също уточняват, че ВАС единствено твърди, че актът на КРС е следвало да се мотивира допълнително за това дали предложението за разпределяне на спектър би довело до увеличаване в максимална степен на ползата за ползването, както и дали ще насърчи конкуренцията, включително “да предприеме още една допълнителна стъпка, а именно обществено обсъждане на приетите вече резултати от проведените обществени консултации”. 

“От тази гледна точка според нас не се може да се изведе заключение, че решението на ВАС ни изправя пред неправомерно разпределен ресурс от радиочестотния спектър”, коментират от Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още