IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога интериорният дизайн носи на инвеститорите в имоти 80% печалба?

Технологиите не заплашват професията на интериорния дизайнер, но артистичната сфера е по-защитена, твърди Ирина Влади, дизайн директорът на Taylor Howes

22:40 | 10.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на един имот до голяма степен се определя от интериорния дизайн. В Лондон работим с много инвеститори, които купуват имоти, с цел да ги препродадат и има формула, при която те добавят около 80% печалба след продажбата, което е изключително, като се има предвид, че завършването на интериорния проект трае около две години. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ирина Влади, дизайн директор на лондонското студио Taylor Howes.

„Развитието на технологиите няма да заплаши професията на интериорния дизайнер, защото артистичната сфера е по-защитена. Причината е, че границите на човешката фантазия са много големи и е изключително трудно програма да направи нещо, което ние, дизайнерите, бихме могли да измислим“, изтъкна тя.

Интериорният дизайнер отбеляза, че може да се ползват приложения при програмиране за „някакви по-обикновени неща, които се повтарят“, но потвърди, че е много сложно, когато става дума за уникални, бутикови проекти.

Що се отнася до икономическия отпечатък на бранша Ирина Влади потвърди, че интериорните дизайнери подкрепят малките бизнеси, които използват все още традиционните методи за производство на елементи. "Подкрепят се и всякакви артисти в сферата на малките продуктови дизайни и всичко, изработено ръчно", добави тя.

Според нея трудно е да се обясни на един човек, ако не е запознат с процеса на работа с интериорен дизайнер, каква е ползата от такъв избор. „Начинът, по който може лесно да бъде убеден потенциалният клиент, е да се покажат вече завършени проекти. Когато хората видят разликата между интериор, правен от дизайнер, и този, който е правен от любител, ползите се виждат много ясно. Всеки един детайл е обмислен, няма нищо, което да е маловажно и се създава едно усещане за уют, семплост и комфорт, които са много важни за всеки един човек", е мнението на Ирина Влади.

За ролята и нивото на образованието в областта на интериорния дизайн тя смята, че със сигурност в България нивото е добро по отношение на теоретичната част, но разкри, че в Лондон обучението е много по-леко и приятно, но са много силни в практическата част. "Има преподаватели, които управляват студиа от 20-30 години и говорят много за практичното изпълнение на проектите".

Как се бюджетира един проект за интериорен дизайн? Какви са тенденциите в тази сфера? Как трябва да се балансира между модерното и устойчивия дизайн, за да не се натоварва природната среда с отпадъци? Какво промени Covid-19 и стремежът към екологичен подход в бранша?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още