IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет предлага създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление

Наказанието може да е между една и шест години затвор и глоба до 10 хил. лева

16:36 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Създаването на условия за онлайн пиратство става престъпление, предлага Министерският съвет и одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Идеята е хората, които изграждат и поддържат сайтове за торент тракери, онлайн платформи, чат групи и приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание да бъдат обект на наказателно преследване. Предлага се наказанието да е между една и шест години лишаване от свобода и глоба до 10 хил. лева. Отделните потребители, които ползват пиратски произведения, няма да бъдат наказателно преследвани, посочват от пресслужбата на МС.

С този законопроект България отговаря на отправените ѝ критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на Съединените щати, свързан със защитата на интелектуалната собственост.

Съгласно законопроекта се създава нов престъпен състав в чл. 172а, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Сред целите на законопроекта е да се преодолеят трудностите при разследването и разкриването на посегателства спрямо защитените обекти на авторското и сродното право „заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно преди внасянето на обвинителния акт“, допълват от МС.

Същевременно се предлагат два алтернативни количествени критерия, според които престъплението да се смята за довършено, а това ще позволи внасянето на обвинение. На първо място е паричната равностойност на един или повече от обектите да надхвърля 10 хил. лева. Вторият критерий обхваща броя засегнати обекти (да са над 50).

Освен това се променя режимът на отнемане на предмета на престъплението. Съгласно промените, той ще се отнема в полза на държавата единствено ако принадлежи на извършителя. Сега предметът на престъплението се конфискува, независимо чия собственост е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още