IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT експерт: Вървим към авторитаризъм с новите технологии

Какъв ще е новият икономически модел на базата на дигитални ценности, коментира доц. Златогор Минчев от Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН

14:24 | 21.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект (AI) няма да създаде възможност хората просто да си почиват; тази идея е за "успокояване на бдителността", докато тече развитието на технологиите, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността".

По думите му баланс ще се намери, но цивилизацията ще претърпи няколко колапса, защото дигиталната трансформация изисква не само технологично въздействие, но и човешкият фактор да разреши това въздействие да се развива в определен мащаб.

„Вървим към авторитаризъм с новите технологии, това е факт, ако наистина те поемат по този път и дадем пълната свобода на високотехнологичните компании", предупреди експертът. "Тук е ролята на политическия момент и на ниво ЕС и ООН тече дискусия как да се регулират нещата, иначе ставаме авторитарен свят.“

Мнението на доц. Минчев е, че хората не са готови за тази промяна и по думите му това се видя при Covid кризата. „Това беше за мен тест дали сме готови да бъдем управлявани авторитарно“, посочи той и заяви, че тогава беше допуснато един проблем да се разрасне изкуствено.

Според IT експерта климатичните промени ще забавят донякъде индустриалното хиперразвитие, като наложат ресурсни и технологични ограничения за създаването на нужната всеобхватна инфраструктура. Той прогнозира, че предстои процес на федериране с образуването на територии, където икономиките ще са добре развити на базата на "дигитални ценности" и произведени от AI продукти. Доц. Минчев обясни, че това ще е изцяло нов икономически модел, който да отговори на невъзможността на БВП да расте по сегашния модел.

"Ресурси има, но те няма да могат да се усвояват по начина, който ни е познат. Затова вече говорим за дигитализация на икономиките, която да даде възможност по някакъв начин да се разраснат самите икономически модели", поясни ученият.

Той допусна, че в индустриалните лаборатории вероятно изследователите ще работят за създаването на "осъзнат" AI чрез квантови машини, но потвърди, че това не предстои в близко бъдеще заради технологични ограничения. „С пускането на ChatGPT с публичен достъп се цели настройване и подготвяне на общественото мнение“, смята доц. Минчев.

"Очаквам до пет години факти от научната фантастика да започнат да се появяват в практиката през мобилните телефони. Виртуалните асистенти вече са факт; много от професиите ще се променят, някои ще изчезнат, ще се появят нови по отношение на електронните борси и банковото дело. Подобни технологични решения ще могат да регулират цялостно пазара и да отговарят за сигурността", добави IT експертът.

В кои сфери регулациите за AI трябва да са задължителни? Защо в проекта на ЕС за регулации системите за обучение, базирани на AI, се оценяват с висок риск? Може ли човечеството да стане заложник на технологиите и да се движи в посока на по-близка интеракция с машини и AI, като въпросът е дали ще е в дистопия или в позитивен план? Ще се възползва ли AI от човешката нужда за общуване, като достига особено до по-младите поколения чрез виртуалната реалност и интернет?

Какво е нивото на дигитална трансформация на България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още