IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многото лица на дигитализацията: Накъде отиват иновациите в ерата на ИИ?

Един алгоритъм никога не може да предвижда на 100%, коментира Милко Славов в рамките на първия панел от конференцията Tech of Tomorrow

18:00 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Една дигитализация има страшно много лица, които са постоянно сменящи се и тепърва ще става става ясно накъде ще се развият технологичните иновации в ерата на изкуствения интелект (ИИ). Това бе част от тезите в първия панел от конференцията Tech of Tomorrow на Investpr.bg.

По думите на Милко Славов, главен технологичен директор на „ТОКИ“, една от пречките пред въвеждането на технологичните иновации в енергетиката е технологичната обезпеченост на всички участници в системата. Като пример той даде Скандинавието, където самата система е централизирана, обменът на данни става през системния оператор.

При нас системата е децентрализирана, което може би в следващите 30-50 години ще е добре, но прави въвеждането на нови неща много бавно, защото всички трябва координирано да въвеждат нови технологии, посочи той.

По думите му изкуственият интелект със сигурност има място в енрегетиката, но не и под формата, която може би всички си представят – чат ботове и др., а по-скоро предвиждането на повреди в системата, планирането на самата система.

Славов обаче успокои, че още не сме на този етап, в който всичко да е напълно автоматично и да не присъстват хора в системата. Когато се прави предвиждане на потреблението и производството, винаги има хора, които, ако забележат нередност, да вземат отношение, допълни той, като подчерта, че това дава стабилност на системата.

Един алогиртъм никога не може да предвижда на 100%, особено в потреблението и производството на електроенергия, допълни той.

По думите на Теодор Линкин, управляващ партньор в „Профилинк“, една дигитализация има страшно много лица, които са постоянно сменящи се и не е достатъчно просто да се купи една система.

По отношение на работата на „Профилинк“ Линкин коментира, че компанията е заложила на това всичко да е на облака, за да има постоянно свързаност, да може всички да са на един протокол, на един език.

По думите му най-сложното е цялата електронна обезпеченост както на обществото, така и на колеги и партньори. Дигитализацията – това е едно упражнение в change мениджмънта (управление на промяната - бел. ред.)

По отношение на заплахите Линкин коментира, че ИИ не е нещо ново, но въпреки това ще има известен разрушителен ефект както в индустриалния процес, така и на други места.

В рамките на своето изказване Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите“ на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ и член на Съвета на директорите, беше категоричен, че технологичният сектор не е панацея.

Въпреки това той отчете, че мениджърите са показали, че могат да запазят растежа на компаниите на стагниращи пазари, а това дава оптимизъм, че и секторът ще върви напред.

Що се отнася до стартъпите, Павлов посочи, че някои от тях може да претърпят изоставане, но тези, в които бъде инвестирано, ще бъдат дълбоко оценени. Според него ИИ със сигурност ще повлияе на вълната нови компании, които не е невъзможно да победят големите наложени играчи, но едва ли ще станем свидетели на повсеместен крах.

Благовест Йорданов, управител на ID Consult, коментира темата за дигиталния мениджмънт, като изрази надежда, че изоставането в дигитализацията на сектора ще бъде преодоляно.

Какво е мястото на стартъпите, имат ли шанс да нахлуят много сериозно? ChatGPT го показа, посочи Йорданов. Тази демократизация дава възможност на малки, гъвкави екипи да победят великана, ще виждаме Давид срещу Голиат, коментира той, като допълни, че тези стартъпи са с изключителен потенциал и петима или трима експерти може да се окажат ключови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още