IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Превърнахме София в дигитална столица на региона

Мобилно приложение за четири административни услуги ще бъде пуснато в София до края на годината

17:38 | 28.06.23 г. 3
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Микробуси "на поисквне"

Един от новите проект в областта на транспорта в столицата е InoAir за въвеждане на иновативен, зелен градски транспорт при поискване. Той е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Микробусите вече са част от градския транспорт на квартал „Манастирски ливади“, но постепенно проектът ще бъде разширен и в други квартали на София като „Горна баня“, „Витоша“, „Малинова долина“, съобщи Светлана Ломева от Асоциацията за развитие на София.

Микробусите се поръчват чрез мобилното приложение BUSINN, а за хората, които не могат да ползват мобилни приложения, особено възрастните хора, са осигурени конкретни спирки. Микробусите работят с нормалните карти за градския транспорт, обясни Ломева.

Тя разказа и за друго приложение, Sofia Coin, по което общината работи съвместно с бизнеса. То отчита изминатите километри пеша, с велосипед или тротинетка от ползвателите и когато те натрупат определени километри, получават награда. А маршрутите, които най-често се използват от пешеходци и велосипедисти, влизат с приоритет в капиталовата програма на Столична община и се ремонтират, каза Ломева.

Тя съобщи, че откакто работи приложението са регистрирани общо около 90 хил. км, изминати пеша, с велосипед или тротинетка. „Това означава, че са спестени 3501 кг въглероден диоксид, 90 кг азотен диоксид и 19 кг фини прахови частици“, изтъкна Ломева.

Трудното дигитализиране на строителните книжа

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков разказа за битката за дигитализиране на Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), която започнал още в първата си година на поста през 2016 г. „Тогава всичко в НАГ беше на хартия, а сайтът не се ползваше от никого. Сега той е най-големият информационен портал за териториално планиране в София и обвързва всички задължителни регистри по Закона за устройство на територията (ЗУТ)“, каза той.

Главният архитект обясни, че сега всяко разрешение за строеж, което е влязло в сила, се привързва към имота и е видимо за потребителите на сайта. „Когато информацията е обществено достъпна и геореферирана, се вижда пълният резултат от работата на администрацията, а това намалява съмненията за злоупотреби“, изтъкна той.

С увеличаването на електронните услуги в НАГ е нараснал и обемът на работа, тъй като хората са започнали да търсят тези услуги, каза Здравков. Той изтъкна необходимостта от институционална подкрепа процесите по дигитализация в сектора да бъдат завършени, за да се намали обемът от хартия.

„Електронният подпис стои на бюрото ми, но за да мога да подписвам с него разрешения за строеж, е необходима промяна в ЗУТ, която да ми разрешава такава възможност“, даде пример той и допълни, че в пиковата 2019 г. НАГ е издала разрешение за строеж за над 2 млн. кв. м. „Това са тонове хартия, които колегите подпечатват“, отбеляза Здравков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Мэр столицы Каха Каладзе в интервью западным медиа прямо заявлял, что будет исходить из интересов своих сограждан, пусть он и отдал не один год игре за киевское "Динамо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 10 месеца
Ба*ти колко е нахална... Тъжното е, че като гледам, ще ни залипсва. Но София най-малкото нито е дигитална, нито някаква особена електронизация е настъпила през нейното управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
scott
преди 10 месеца
наглесата, ВСИЧКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ДАННИ НА МАЙКРОСОФТ отидохя у Гърция!Поне сменете заглавието, че и юбър ше ви се смеят. За Естония да не говориме.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още