IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equinix пуска втория етап от втория си IBX център за данни в България

Разширението е на стойност 12 млн. долара

12:12 | 20.07.23 г.
Снимка: Equinix
Снимка: Equinix

Компанията за дигитална инфраструктура Equinix обяви, че пуска в експлоатация и втория етап от втория си център за данни в България SO2.2. В съобщение до медиите тя посочва, че разширението е на стойност 12 млн. долара, като ще удвои капацитета що се касае до наличните шкафове за оборудване.

Equinix твърди, че по този начин затвърждава позициите си на българския пазар, както и в региона, а задачата ѝ е да помага на организациите да преминават през своята дигитална трансформация, като се свързват по-лесно с партньори, навлизат в облака и получават достъп до пазари по света.

Според Equinix „оттук може да се достигне население от над 300 млн. души“, тъй като сега през страната преминават над 16 петабайта трафик. Те са насочени към Грузия, Армения, Азербайджан, Катар, Ирак, Иран, Турция и други държави. Много голяма част от този трафик преминава през първия IBX център за данни на компанията – SO1.

Най-голяма полза от услугите на Equinix ще имат българските компании, търсещи достъп до облачни оператори и нови пазари, посочва изпълнителният директор на компанията за България Здравко Николов.

„От всеки IBX център за данни на Equinix може да достигнете всеки клиент на Equinix по целия свят чрез платформата Equinix Fabric - софтуерно дефинирано решение за взаимосвързаност, което позволява директно, сигурно и динамично свързване към разпределена инфраструктура и цифрови екосистеми. С разширението на SO2, расте и екипът ни и вече са назначени нови колеги“, разкрива той.

По думите му капацитетът се разширява планово и в рамките на първоначално заложения в инвестиционния план срок въпреки предизвикателствата, пред които са изправени глобалните и местните вериги на доставките.

„България продължава да е привлекателна със стабилността си, с технологиите и с географското си положение“, коментира Николов.

Втората фаза SO2.2 удвоява капацитета на центъра за данни по отношение на броя шкафове (CabE). Така общият капацитет става 700 шкафове за оборудване. Сградите се захранват със 100% зелена енергия. Тази практика беше наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам.

На този етап Equinix управлява 248 центъра за данни в 71 града в 32 държави на 6 континента. Клиентите, които тя обслужва, най-често са от финтех сектора, фармацевтичния сектор, автомобилната индустрия, създатели на медийно съдържание и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още