IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът по сигурността на Apple е обвинен в даване на подкуп

Подкупът е бил за издаване на разрешителни за оръжие на охранителите на Тим Кук

14:12 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният директор по сигурността на Apple ще бъде изправен пред наказателно обвинение, че е подкупил служители в Калифорния за разрешителни за оръжие, след като щатски апелативен съд възобнови дело, което беше прекратено преди две години, пише Bloomberg.

В петък щатски апелативен съдебен състав от трима съдии постанови, че съдия от по-ниска инстанция не е трябвало да отхвърля обвинението за даване на подкуп срещу Томас Мойер. Той е обвинен, че е обещал да дари 200 бройки iPad на шерифската служба на окръг Санта Клара, за да получи одобрение за разрешително за оръжия за четирима служители на технологичния гигант.

Компанията се бори за разрешителните за оръжие от 2017 г., за да може екипът за защита на изпълнителния директор на Apple да бъде въоръжен, след като служителите на Мойер съобщиха, че са получили по-сериозни заплахи срещу лидера Тим Кук.

Продължило две години разследване на окръжната прокуратура установи, че двама служители в офиса на местния шериф са задържали издаването на лицензите за скрити огнестрелни оръжия, докато жалбоподателите не им дадат нещо ценно. В Калифорния разрешителните за скрито оръжие се издават от окръжните шерифи въз основа на констатация за „основателна причина“ за одобряване молбата на жител.

Даренията на iPad на стойност между 50 хил. и 80 хил. долара са се провалили през 2019 г., когато Мойер научава, че издаването на разрешителните за оръжие от офиса на шерифа се разследва.

През 2020 г. Мойер и двама души от службата на шерифа получиха официални обвинения. Мойер беше обвинен в подкупване на властите, като е дал „обещание за iPad-и на шерифския офис“, с намерението да повлияе на действията му, показва решението на съда.

След това адвокатите на Мойер са убедили съдия от висшия окръжен съд да отхвърли обвинението на основание, че прокурор е дал погрешни указания относно закона на основните съдебни заседатели.

Базираният в Сан Хосе апелативен съд отмени това решение, след като окръжният прокурор го оспорва.

„Тази жалба повдига въпрос, който все още не е разгледан от нито един калифорнийски съд - дали държавен служител може да бъде подкупен с обещание да се направи дарение за офиса на длъжностното лице“, пише апелативният панел. „Ние заключаваме, че такова обещание може да представлява подкуп.“

Когато срещу Мойер беше повдигнато обвинение, Apple каза, че компанията е била уведомена за този въпрос, провела е вътрешно разследване и не е открила нередности.

Ед Суонсън, който е адвокат на Мойер, и Apple не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още