IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене на мрежово оборудване помрачи прогнозата на Cisco

През последните години компанията се сблъсква и с проблеми във веригата на доставките

12:44 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Cisco Systems сви прогнозата за годишните си приходи и печалба в знак, че търсенето на мрежовото ѝ оборудване се забавя. Новината изпрати цената на акциите на компанията с близо 11% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

През последните години компанията се бори с проблеми с веригата на доставките и забавяне на търсенето след пандемията, което ускори насочването ѝ към софтуерни предложения, включително в сферата на киберсигурността.

За да ускори своята диверсификация и да се възползва от бума на изкуствения интелект, през септември Cisco обяви, че придобива компанията за киберсигурност Splunk за около 28 млрд. долара.

Cisco твърди, че е наблюдавала „забавяне на поръчките на нови продукти през първото тримесечие... и вярва, че основната причина е, че в момента клиентите са фокусирани върху инсталирането и имплементацията на продукти в техните среди“.

Компанията изчислява, че една до две четвърти от продадените поръчки за продукти все още чакат да бъдат имплементирани от клиентите. Главният финансов директор Скот Херен допълва, че Cisco вижда „връщане към растежа на поръчките през втората половина на годината“.

За цялата година Cisco очаква между 53,8 млрд. и 55 млрд. долара приходи, както и коригирана печалба между 3,87 долара и 3,93 долара на акция.

По-рано компанията прогнозира годишни приходи от 57 млрд. до 58,2 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 4,01 до 4,08 долара.

Резултатите на Cisco са в контраст с тези на конкурентите Juniper Networks и Arista Networks, които миналия месец обявиха оптимистични резултати, радвайки се на силни разходи от страна на бизнеса.

За второто тримесечие Cisco очаква 12,6-12,8 млрд. долара приходи, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 14,19 млрд. долара според LSEG.

Въпреки че макропредизвикателствата все още съществуват, повечето от ограниченията във веригата на доставките „вече са зад гърба ни“, посочиха от компанията, допълвайки, че както времето за доставка, така и чакащите поръчки до голяма степен са се върнали към нормалните нива.

Като се изключат някои елементи, Cisco е спечелила по 1,11 долара на акция през първото тримесечие, надминавайки прогнозата за 1,03 долара на акция. Приходите също са надхвърлили прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още