IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който изгради компания за трилион долара

Дженсън Хуан, главен изпълнителен директор на най-успешната компания на годината, има теория за суперсилата на предприемачите

13:25 | 09.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан. Снимка: Lionel Ng/Bloomberg
Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан. Снимка: Lionel Ng/Bloomberg

Когато сяда в сепаре в Denny's и започва да планира бизнеса, който ще промени живота му, Дженсън Хуан не знае, че стартъпът му един ден ще струва 1 трлн. долара. Всъщност главният изпълнителен директор на Nvidia не знае почти нищо за това, в което се забърква, пише Wall Street Journal.

Но, ако преди три десетилетия Хуан знаеше това, което знае днес, той никога не би основал една от най-ценните компании в света.

„Причината за това наистина е доста проста“, споделя наскоро Хуанг. „Изграждането на Nvidia се оказа милион пъти по-трудно, отколкото очаквах“.

Nvidia е големият победител на фондовата борса през 2023 г., след като производителят на чипове достигна пазарна оценка от 1 трлн. долара. Това би изглеждало невъзможно преди 30 години и не беше особено вероятно само преди една година, преди бумът на изкуствения интелект (ИИ) да оцени Nvidia по-високо от Netflix, Nike и Novo Nordisk взети заедно.

Така че защо да не го направи отново?

„Ако осъзнаваш болката и страданието и колко уязвим ще се почувстваш, предизвикателствата, които ще издържиш, неудобството и срама и списъка с всички неща, които се объркат“, изтъква Хуан, „никой със здрав разум не би го направил“ .

Откровеността на един от най-дълго управляваните изпълнителни директори в сектора на технологиите хвърля светлина върху тази индустрия. Коментарите на Хуан също са рядко надникване в съзнанието на един от най-успешните предприемачи на своето поколение, някой, който залага на идея, възникнала по време на обяд, и я превръща в компания за трилион долара.

Но по пътя той научава важен, неинтуитивен урок.

Всеки в Силициевата долина знае, че трябва да бъде издръжлив. Хуан знае, че помага и да си невеж.

„Мисля, че това е нещо като суперсила за един предприемач“, изтъква той. „Те не знаят колко е трудно. И само се питат: Колко трудно може да бъде? До ден днешен заблуждавам мозъка си да мисли: Колко трудно може да бъде?“.

Наистина трудно, както се оказва. Той не знае, че първоначалният бизнес план няма шанс за успех. Не знае колко пъти ще се провали. И не знае колко много реално не знае. Но това, че 60-годишният милиардер казва, че не би го направил отново, не означава, че казва на другите хора, че не трябва да пробват. Всъщност е обратното: само те имат предимството да не се страхуват от трудността да се изгради компания.

Хуан разказва своята история в скорошно интервю пред Acquired, технологичен подкаст, воден от Бен Гилбърт и Дейвид Розентал, които може би знаят повече за историята на Nvidia от всеки, който не е преживял това. След като пускат три епизода за стратегията на компанията, подкастърите са поканени в централата на Nvidia за интервю със самия изпълнителен директор.

Хуан управлява компанията, откакто сребристата му коса е с цвета на характерното за него черно кожено яке. Дори след три десетилетия на работа, той остава активно ангажиран в Nvidia. Хуан все още управлява 50 мениджъри, които се отчитат директно на него, и посещава срещи с младши служители, които не са били родени, когато компанията е основана. Никога не е имало толкова скъп бизнес, за който хората да знаят толкова малко. Но колкото повече подкастърите изучават успеха на Nvidia, толкова повече приписват успеха ѝ на един човек.

„Тази компания е той“, споделя Розентал. „Той прави всичко, но не мете подовете – а може да мете подовете“.

Така че, когато идва време за един последен въпрос, те са любопитни: ако той беше на 30 години днес и отново седи в този ресторант на Denny's, каква компания щеше да основе?

Хуан казва, че изобщо няма да започне такъв бизнес.

Отговорът му започна да придобива смисъл, когато обръща внимание на тежките години преди 2023-та. В момента има само пет американски компании на стойност поне 1 трлн. долара и това са Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Nvidia.

Тези мъчителни периоди през 2002 г. и 2008 г. сега изглеждат толкова незначителни, че едва можете да ги видите в историческата борсова диаграма на Nvidia. Но те не се приемат така по онова време. И Хуан си припомня чувството, когато компанията губи половината от стойността си миналата година.

Но след 2022 г. Nvidia застава на гребена на вълната през 2023 г. Това е така, защото никога не е имало толкова голямо търсене на графични процесори, усъвършенстваните чипове, които осигуряват кислород за изкуствения интелект, задвижвайки почти всяка технология, от която най-изперкалите хора, които познавате, се вълнуват, и компанията на Хуан контролира доставките. Моделите с изкуствен интелект изискват десетки хиляди от тези графични процесори, които могат да се справят с много изчислителни задачи едновременно и са направени почти изцяло от Nvidia, защото Хуан инвестира в графични процесори много преди да има широк пазар за тях.

Последна актуализация: 17:12 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
е те на тва му се казва пазарна доминация ... :))) ... направо е смазал конкуренцията ... пазарът на графични процесори ... https://***.visualcapitalist.com/nvidia-vs-amd-vs-intel-comparing-ai-chip-sales/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
мрънмрън
преди 4 месеца
Същият има роднинска връзка със СЕО-то на АМД, които са най-големият им конкурент в тоя сектор. Като цяло е странно, колко компании достигнаха подобна капитализация, преди нвидия, като се има предвид, че те предлагат реален, уникален продукт, който е доста по-напред от този на конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 4 месеца
А още по -интересна е историята на споменатия в материала Къртис Прием, един от тримата съоснователи.Когато Нвидиа излиза на борсата, той притежава 12.8% от нея.По-късно този дял е поразводнен от някои емитирания на нови акции, но ако беше си запазил делът , сега щеше да притежава 70 млрд $..Но той продава последните си акции още през 2006 година и в момента състоянието му е около 30 млн $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още