IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който изгради компания за трилион долара

Дженсън Хуан, главен изпълнителен директор на най-успешната компания на годината, има теория за суперсилата на предприемачите

13:25 | 09.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан. Снимка: Lionel Ng/Bloomberg
Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан. Снимка: Lionel Ng/Bloomberg

Централната роля на Nvidia в икономиката на ИИ е причината тя да утрои пазарната си оценка и да победи всяка друга компания в S&P 500 тази година.

Хуан се радва на по-добра година от всеки друг от тази страна след Тейлър Суифт. Но дори и на върха на успеха на неговата компания, той остава преследван от перспективата за провал. Според New Yorker неофициалното мото на Nvidia е неговата мантра от ранните, несигурни години на стартъпа: „Нашата компания е на 30 дни преди да спре да работи“. В този момент Nvidia струва повече от останалите американски производители на чипове, взети заедно, и ИИ ще трябва да унищожи света, за да може компанията на Хуан да фалира след месец. Но той все още е воден от този страх.

„Винаги сте напът да излезете от бизнеса“, споделя той наскоро в Columbia Business School.

Моментите, в които компанията му почти фалира, са запечатани в паметта на Хуан толкова трайно, колкото логото на Nvidia, татуирано на ръката му.

Когато най-скъпият производител на чипове в света е основан през 1993 г. от Хуан, Крис Малаховски и Къртис Прием, единствените хора, които им обръщат внимание, а сервитьорите на Denny's в Сан Хосе, Калифорния. Няма причина някои да подозира, че трима клиенти всъщност полагат основите на революционна компания. И когато Хуан споделя, че прави графични карти за видеоигри, собствената му майка му каза да си намери истинска работа.

Но тайната на ранния успех на Nvidia не са ангажираните с идеята хора или индустрията, която се заемат да завладеят. Това е необичайната, неформална структура на управление, която те избират да следват.

Хуан винаги ръководи, а Малаховски и Прием му докладват, но те сключат сделка, че всеки основател ще има власт в собственото си владение.

„Ще говорим или спорим за решенията на другия, но по подразбиране ще вземе окончателното решение лицето, което има опит в тази област“, ​​споделя Прием.

Тяхното споразумение прави Хуан отговорен за бизнес операциите и намирането на партньори за производството на чипове. Но това е огромно бреме за един човек.

„Той се разтовари върху мен“, продължава да разказва Прием за Хуан, „разказвайки ми за всички отговорности, които има, и всички неща, с които жонглира“.

Той е зашеметен, защото се оказва, че Хуан се е нагърбил с целия натиск в работата си.

Трилион долара пазарна стойност не улеснява работата на Хуан. В наши дни неговата компания трябва да се придържа към строгите американски регулации, целящи да спрат достъпа на Китай до мощните чипове, да не говорим за засилената конкуренция в лицето на местните компании, които отчаяно искат да сринат господството на Nvidia.

Но нещата са много по-трудни в годините, когато Nvidia не е толкова успешна.

След като компанията пуска първия си продукт, графична карта, която се проваля, Хуан освобождава половината работна сила. Останал без пари, люлеейки се на ръба на фалита, той залагана чипа от 1997 г., който спасява Nvidia. Но десетилетието след листването на компанията през 1999 г. ще донесе още два брутални периода по време на краха на dot-com балона и глобалната финансова криза от 2008 г. Дори когато пазарите успяват да се възстановят, Nvidia изостава. От 2008 г. до 2013 г., когато S&P 500 отчита ръст от 25%, акциите на Nvidia изтриват 50% от стойността си.

Цялата компания струва по-малко от 6 млрд. долара, които Хуан лично прави за един ден на търговия тази година.

Nvidia стагнира, докато Хуан инвестира пари в нова платформа за ускорени изчисления, която ще позволи на разработчиците да правят всичко, което искат с GPU. Wall Street обаче е скептичен към неговата визия за бъдещето. Но има една група хора, които виждат потенциала: експертите по ИИ. След като започват да използват чиповете на Nvidia за обучение на невронни мрежи, те осъзнават трансформационния потенциал на инструментите на Хуан.

Първоначалните пробиви в задълбоченото обучение принуждават Хуан да направи още един ход по отношение на ИИ залозите. Nvidia започва работа през 2012 г. върху системата, която ще стане първият ИИ суперкомпютър. Хуан го предоставя четири години по-късно на OpenAI, чиито експерти ще използват графичните процесори на Nvidia, за да обучат ChatGPT, което се превърна в най-горещото приложение в историята на технологиите, когато се появи миналата година.

Това беше годината, в която тези чипове се превърнаха в кирките и лопатите на златната треска. Сега има млади предприемачи, които седят в собствените си метафорични ресторанти Denny's, мечтаят за изграждане на компании и изобщо не знаят колко трудно ще бъде това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
е те на тва му се казва пазарна доминация ... :))) ... направо е смазал конкуренцията ... пазарът на графични процесори ... https://***.visualcapitalist.com/nvidia-vs-amd-vs-intel-comparing-ai-chip-sales/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
мрънмрън
преди 5 месеца
Същият има роднинска връзка със СЕО-то на АМД, които са най-големият им конкурент в тоя сектор. Като цяло е странно, колко компании достигнаха подобна капитализация, преди нвидия, като се има предвид, че те предлагат реален, уникален продукт, който е доста по-напред от този на конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
А още по -интересна е историята на споменатия в материала Къртис Прием, един от тримата съоснователи.Когато Нвидиа излиза на борсата, той притежава 12.8% от нея.По-късно този дял е поразводнен от някои емитирания на нови акции, но ако беше си запазил делът , сега щеше да притежава 70 млрд $..Но той продава последните си акции още през 2006 година и в момента състоянието му е около 30 млн $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още