IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI преговаря за ново финансиране, което ще оцени компанията на около 100 млрд. долара

Ако процедурата се осъществи според плана, това ще превърне компанията във втория най-ценен стартъп в САЩ

10:42 | 23.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията, която създаде ChatGPT – OpenAI, е в началото на дискусии за набиране на нов кръг от финансиране при оценка от или над 100 млрд. долара, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Сделката ще затвърди позициите на компанията като едно от най-ценните стартиращи дружества в света, допълва агенцията.

Инвеститори, които биха участвали в кръга, са били включени в предварителните дискусии, според източниците на медията. Подробности като условията, оценката и времето на кръга на финансиране все още не са финализирани и могат да се променят, допълват източниците на агенцията.

Ако кръгът на финансиране се осъществи според плана, това ще превърне компанията във втория най-ценен стартъп в САЩ след Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск, според данни от CBInsights.

От OpenAI са отказали коментар.

Компанията е готова да завърши отделно търгово предложение в началото на януари, което ще позволи на служителите да продадат акциите си на оценка от 86 млрд. долара, съобщи Bloomberg по-рано. Процедурата се ръководи от Thrive Capital и се наблюдава повече търсене от страна на инвеститорите, отколкото има наличност, според източниците на агенцията.

Стремителната оценка на OpenAI отразява лудостта с изкуствения интелект, която започна преди една година, след пускането на ChatGPT. Компанията се превърна в най-горещия стартъп в Силициевата долина и набра 13 млрд. долара от Microsoft Corp., след като технологията ѝ промени пейзажа на технологичната индустрия само в рамките на няколко месеца.

Amazon.com Inc. и Alphabet Inc. оттогава наляха милиарди в съперника на OpenAI – Anthropic.

Salesforce Inc. ръководи инвестиция в Hugging Face, а Nvidia Corp., която произвежда много от полупроводниците, които захранват задачи с изкуствен интелект, заяви по-рано този месец, че е направила повече от две дузини инвестиции през 2023 г.

OpenAI също е провел дискусии за набиране на финансиране за ново начинание за чипове с базираната в Абу Даби компания G42. Стартъпът е обсъдил набиране на между 8 и 10 млрд. долара от G42, казва източник на Bloomberg.

Не е ясно дали начинанието с чипове и по-широките усилия за финансиране на компанията са свързани.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман търсеше капитал за проекта за производство на чипове с кодово име Tigris. Целта е да се произвеждат полупроводници, които могат да се конкурират с тези на Nvidia – доминантната компания на пазара на AI чипове в момента.

През октомври G42 обяви партньорство с OpenAI „за предоставяне на авангардни AI решения за Обединените арабски емирства (ОАЕ) и регионалните пазари“. Финансови подробности по това партньорство не бяха представени.

Фирмата G42 се ръководи от шейх Танун бин Зайед Ал Нахаян, съветник по националната сигурност на ОАЕ и председател на Инвестиционния орган на Абу Даби.

Бъдещето на OpenAI изглеждаше несигурно за кратко, след като бордът внезапно уволни Сам Олтман през ноември. След пет дни на смут в ръководството той беше върнат и беше назначен и нов борд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още