IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft получава място без право на глас в борда на OpenAI

Това слага край на някои въпроси за отношенията между двете компании след драмата в стартъпа

18:36 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Microsoft ще получи място без право на глас в борда на OpenAI, обяви компанията, цитирана от CNBC.

Този ход слага край на някои от въпросите относно интереса на Microsoft към стартъпа след бурен месец, в който управляващият борд на компанията с нестопанска цел първо уволни, а след това отново нае главния изпълнителен директор Сам Алтман.

Перспективите на OpenAI са преплетени с Microsoft, откакто софтуерният гигант инвестира 13 млрд. долара в OpenAI и интегрира нейните модели с изкуствен интелект (AI) в Office и други решения на Microsoft. Преди това Microsoft нямаше официален представител в борда на директорите, който контролира стартъпа, което позволи компанията да бъде изненадана, когато Алтман беше остранен.

„Очевидно направихме правилния избор да си партнираме с Microsoft и се вълнувам, че нашият нов борд ще ги включи като наблюдател без право на глас“, коментира Алтман в бележка до служителите, публикувана на уебсайта на OpenAI.

Алтман похвали екипа и каза, че OpenAI не е загубила служители в рамките на кризата.

„Сега, когато преминахме през всичко това, не загубихме нито един служител. Вие стояхте твърдо един зад друг, зад тази компания и зад нашата мисия“, пише Алтман.

Мира Мурати, която беше главен технологичен директор на OpenAI и за кратко бе назначена за временен главен изпълнителен директор по-рано този месец, отново е на старата си позиция. Грег Брокман пък се завърна като президент на OpenAI.

Бившият главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, който ще ръководи новия борд, посочва в съобщение, публикувано в сайта на OpenAI, че е фокусиран върху „укрепването на корпоративното управление на OpenAI“. В последваща публикация в X Тейлър коментира, че ще напусне борда, след като той е запълнен с хора и компанията се стабилизира.

„Както съобщих на колегите от борда и ръководството, когато тези преходни задачи бъдат изпълнени, възнамерявам да се оттегля и да оставя надзора на OpenAI в добрите ръце на колегите от борда“, пише Тейлър.

Говорител на Microsoft отказва да посочи кой е човекът, който ще се присъедини към борда от страна на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още