IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв урок може да научи Европа от сапунената опера на OpenAI?

Старият континент отново изостава в иновациите, този път в ключовия изкуствен интелект

09:15 | 26.11.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Няколко часа преди бордът на OpenAI да уволни главния изпълнителен директор, слагайки началото на петдневна сапунена опера, обхванала глобалната общност за изкуствен интелект (AI), Ксавие Ниел разкри опит за създаване на френска версия на стартъпа от Силициевата долина в 13-и район на Париж, пише Financial Times.

Kyutai прилича на OpenAI в оригиналната ѝ форма, а не в сегашното ѝ дисфункционално състояние – изследователска лаборатория с нестопанска цел, предназначена да изражда и да експериментира върху големи езикови модели. В залата на своя стартъп инкубатор Station F, Нийл седи редом с френския милиардер Родолф Сааде, ръководител на CMA, и с бившия лидер на Google Ерик Шмид, който също ще помогне за финансирането на инициативата на стойност 300 млн. долара.

Проектът на Нийл е закъснял опит Европа да се присъдини към надпреварата в генеративния AI и заедно със стартъпа Mistral AI – също подкрепен от Нийл и Сааде – може да превърне Париж в център на континента. Нийл смята, че залогът е способността на Европа да влияе, да печели от мощните алгоритми и да ги регулира, с всичките им присъщи пристрастия, отчасти произтичащи от наборите от данни, на които са обучени, и които ще оформят живота ни.

„Закъсняваме само с няколко месеца, така че се захващаме, влагаме средства в него и действаме с пълна скорост“, коментира телекомуникационният предприемач по радио Francelnter тази седмица. „Не искам децата ни да зависят от алгоритми, които не са направени тук“.

Идеята зад Kyutai е да бъде наистина „отворена“ – концепция, от която дори OpenAI се отклони, откакто започна да работи с Microsoft, за да комерсиализира ChatGPT и да стане организация с печалба, контролирана от борд с нестопанска цел. Изследванията на Kyutai – ръководени от шестима бивши служители на Deepmind, Meta и Microsoft и съблюдавани от главния учен, занимаващ се с AI в Meta, Ян ЛеКун, професорът от Max Planck Institute Бернхард Шьолкхопф и професора от Университета на Вашингтон Йедзин Чой – ще бъдат достъпни за всеки, който иска да ги използва за комерсиални цели. Прозрачността ще важи за изходния код на моделите, твърди Едуар Граве, който е част от изследователския екип.

От другата страна на Атлантическия океан борбата за власт в OpenAI, която изглежда произтича от опасения за бъдещото развитие на инструментите с генеративен изкуствен интелект, затвърди идеята, че начинът на управление на тази потенциално разрушителна технология все още не е напълно ясен и, ако не друго, светът се нуждае от алтернативи.

Репутационните щети, нанесени на най-известния AI стартъп в света, също могат да са възможност за европейските конкуренти да привлекат рискови инвеститори. Но по-важното е, че аферата показа ясно необходимостта Европа да изгради капацитета, необходим за обучението на тези модели.

Сагата, която завърши с връщането на Сам Алтман като главен изпълнителен директор на OpenAI, подчерта „зависимостта на всички тези AI компании от технологичните гиганти заради тяхната изчислителна мощ, тяхната основна инфраструктура“, коментира Мартин Тисне, ръководител на AI Collaborative и съветник на френското правителство по въпросите за изкуствения интелект.

Ето защо Алтман се обърна към Microsoft, която инвестира милиарди долари в брой и изчислителна мощност в OpenAI, посочва Тисне. „Виждаме въздействието на консолидацията на един сектор, който на пръв поглед изглежда като стартиращ, но в действителност се поддържа от Google Cloud, Amazon Web Services и Microsoft. Това е огромна концентрация на пазарна мощ в сектор, контролиран от няколко големи американски фирми“.

„Ще трябва да осигурим инфраструктура за подкрепа на стартиращи фирми“, добавя той. „В противен случай единственият път за тези млади компании е да си партнират с технологичните гиганти или да бъдат придобити от тях.“

Нийл е наясно с това. Kyutai ще обучи своите модели на суперкомпютъра, който облачната му компания Scaleway е проектирала с помощта на производителя на чипове Nvidia. „Изградихме петия по мощност суперкомпютър в света – първите четири са в САЩ. Може да има други в Китай, не знаем“, коментира той тази седмица. И все пак нараства скептицизмът дали Европа има някакъв шанс да бъде адекватна в ерата на изкуствения интелект.

Но в миналото Нийл е доказвал, че много хора грешат. „Изградих кариерата си върху песимизма на другите“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
Няма страшно бе.Кво като изостава отново Европа.Ще му праснем една регулация да не може да шава и готоо.Сигурен съм,че вече я подготвят брюкселските мъдреци, съгласно старият и изпитан европейски начин на действие : АКо нещо мърда, обложи го с данъци.АКо продължи да мърда, тресни му едни тежки регулации.Като спре да мърда, субсидирай го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още