IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street търси AI победителите на развиващите се пазари

Инвеститорите отправят поглед към играчи, които могат да спечелят значително от новата технология, но не са непременно Big Tech

14:17 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Част от най-големите мениджъри на пари търсят следващата вълна от победители в областта на изкуствения интелект (AI) отвъд Съединените щати.

Във време, когато световната еуфория около AI предизвика трикратен скок на цената на акциите на Nvidia и 50% ръст на ключов американски индекс за производителите на чипове за по-малко от година, инвеститорите се насочват към развиващи се пазари в търсене на по-добра стойност и по-голям набор от опции, пише Bloomberg.

Звеното за управление на активи на Goldman Sachs заяви, че по-специално търси дялове в производители на компоненти от веригата на доставки на AI, като охладителни системи и захранвания. JPMorgan Asset Management предпочита традиционните производители на електроника, които се превръщат в AI лидери, докато инвестиционните мениджъри в Morgan Stanley залагат на играчи, при които изкуственият интелект променя бизнес моделите в нетехнологични сектори.

„Виждаме изкуствения интелект като двигател на растежа на развиващите се пазари“, коментира Джитания Кандхари, заместник-главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Investment Management. „Въпреки че преди сме инвестирали в директни бенефициенти от AI като компании за полупроводници, занапред ще бъде ключово да търсим компании в различни индустрии, които ползват AI, за да увеличат печалбата си“.

AI акциите вече водят с ръст от около 1,9 трлн. долара на развиващите се пазари тази година. Тайвански и южнокорейски компании за чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и SK Hynix отговарят за 90% от този скок, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Въпреки това рали, повечето AI акции на развиващи се пазари все още предлагат по-добра стойност от своите американски конкуренти. Макар че Nvidia се търгува при 35 пъти повече от прогнозираната си печалба, азиатските AI гиганти обикновено се оценяват на между 12 и 19 пъти.

Развиващите се пазари също така предлагат по-бърз растеж. Според данни, събрани от Bloomberg, анализаторите наблюдават 61% увеличение на печалбата на технологичните компании от нововъзникващи пазари като цяло, спрямо 20% ръст, който очакваха от подобни компании в САЩ.

Анатомия на AI ралито. Графика: Bloomberg Анатомия на AI ралито. Графика: Bloomberg

Досега звездите на шоуто са тези компании, които вече бяха станали технологични лидери, преди AI ралито, като TSMC и Hon Hai Precision Industry Co.

Двете, както и MediaTek – също производител на чипове,  участват във фонд на JPMorgan за една-единствена държава, който инвестира в тайвански акции и се е представил с 96% по-добре от 1400 конкуренти. Трите акции също така са сред топ 10 в iShare MSCI EM Ex-China ETF, чиято стойност се е удвоила през последните пет месеца.

Последна актуализация: 14:18 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още