IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се насочва към голям спад на приходите, докато инвеститорите очакват AI в iPhone

Компанията ще представи финансовия си отчет тази седмица, а инвеститорите ще търсят информация за представянето на Vision Pro

15:00 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg
Снимка: Haiyun Jiang/Bloomberg

Планът на Apple да добави генеративен изкуствен интелект (AI) в своите модели iPhone и да съживи спадащите продажби на ключовия китайски пазар ще бъде в центъра на вниманието в четвъртък. Тогава се очаква технологичният гигант да отчете най-големия си тримесечен спад на приходите от повече от година, пише Ройтерс.

Книжата на Apple се представиха по-слабо от тези на други големи технологични компании през последните месеци. От началото на годината те са отстъпили с 10%, докато страховете за бавно внедряване на AI услуги в устройствата на гиганта нарастват и докато възраждащата се Huawei увеличава пазарния си дял в Китай.

Средната прогноза на анализаторите за продажбите на iPhone, които отговарят за около половината от приходите на Apple, е за спад с 10,4% за първите три месеца на 2024 г., сочат данни на LSEG. Това понижение ще е най-голямото от повече от три години.

Анализаторите смятат, че общите приходи на Apple са се свили с 5 на сто през второто фискално тримесечие на компанията, което обхваща периода от януари до март. Това ще бъде най-големият спад на показателя на Apple от тримесечието до края на декември 2022 г., когато приходите се понижиха с 5,5%.

По-рано тази година Apple загуби короната на най-високо оценената компания в света от Microsoft, а сега пазарната ѝ капитализация достига 2,68 трлн. долара, след спада на цената на акциите през 2024 г.

Слабите приходи и поевтиняващите книжа оказват натиск върху Apple да обнови ключовото си устройство след години без големи промени.

Компанията води преговори с OpenAI и Google за добавянето на функции с генеративен изкуствен интелект в iPhone, които могат да бъдат представени през юни на това, което се очаква да бъде най-голямата до момента годишна конференция за разработчици на Apple, съобщи Bloomberg News.

Анализатори вярват, че подобна интеграция на AI ще даде тласък на търсенето на следващата серия iPhone, която се очаква да бъде представена през есента.

Въпреки че директорите на Microsoft, Alphabet, Meta Platforms и други големи технологични фирми разказаха за техните AI стратегии, когато представяха финансовите резултати на компаниите си в последните месеци, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук говори за плановете за въвеждането на тази технология много по-малко.

Добавянето на AI функции към iPhone също така може да помогне на Apple да се конкурира по-успешно с Huawei и Samsung Electronics. Последната си върна титлата на най-голям производител на смартфони в света от Apple по-рано тази година, благодарение на търсенето на AI функциите на нейните смартфони от серията Galaxy S24.

„Ние вярваме, че преобладаващата слабост в Китай е по-скоро циклична, отколкото структурна, и имайте предвид, че исторически бизнесът на Apple в Китай показва много по-висока волатилност от бизнеса на Apple като цяло, като се има предвид неговата много чувствителна към функции база от потребители“, коментира анализаторът от Bernstein Тони Саконаги.

Новите финансови резултати ще бъдат внимателно следени за новини относно плана за обратно изкупуване на акции на компанията и за информация за представянето на очилата Vision Pro. Те са първият голям нов продукт на Apple от години, който се появи на пазара през февруари. След първоначалния ентусиазъм имаше признаци, че търсенето на устройството, струващо 3500 долара, се е забавило, а този месец анализатор каза, че Apple е оттеглила прогнозите си за производство на очилата със смесена реалност.

Останалата част от хардуерния бизнес на компанията също се сблъсква със слабо търсене. Продажбите на iPad и Mac се очаква да спаднат съответно с 11,4% и 4,3% през тримесечието до края на март.

Apple сигнализира, че засилва фокуса върху устройствата си, които също не се радват на мащабни актуализации напоследък.

По-късно този месец компанията ще проведе събитие, на което се очаква да бъде представена обновената гама iPad, а в медиите се появи информация, че компанията планира да обнови всеки модел Mac с по-бързите и фокусирани върху AI процесори M4.

Бизнесът с услуги, който включва абонаментните услуги като Apple TV и магазина за приложения App Store, вероятно ще остане лъч светлина, записвайки 7,7% ръст на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още