IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на iPhone Foxconn съобщи за рекордни приходи от продажби през април

Компанията потвърди оптимистичната си прогноза за второто тримесечие след вяло начало на годината

15:25 | 05.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тайванската компания Foxconn, най-големият в света подизпълнител в областта на електрониката и най-голямата компания, отговаряща за сглобяването на телефоните iPhone на Apple, потвърди в неделя, че очаква ръст на приходите през второто тримесечие и обяви рекордни приходи от продажби за април, предава Ройтерс.

Foxconn заяви в комюнике, че второто тримесечие на тази година „остава традиционно извън върховия сезон и основни продукти навлизат в период на преход между стари и нови продукти“.

„Перспективите за дейностите през второто тримесечие се очаква да покажат ръст както на тримесечна, така и на годишна база, отбеляза Foxconn.

Тя не дава допълнителни уточнения в съобщението и не посочва никакви цифри към прогнозите си.

Компанията, чието официално име е Hon Hai Precision Industry Co , съобщи, че приходите за април са достигнали 510,9 млрд. тайванска долара (15,83 млрд. щатски долара), което е най-високата цифра в историята за същия период и съставлява годишен ръст от 19%.

Приходите в звеното за умна потребителска електроника, включително смартфони, през април са показали значителен ръст на годишна база, допълни компанията.

Силното търсене на сървъри за изкуствен интелект (AI) също е допринесло за „силния растеж“ през април на годишна база в сегмента на облачните и мрежови продукти, съобщи Foxconn.

Месечните данни за продажбите бяха обявени преди отчета на компанията за първото тримесечие, очакван на 14 май.

Foxconn съобщи преди време, че за първото тримесечие приходите са намалели с 9,6% на годишна база до 1,322 трлн. тайвански долара, което е под цифрата от 1,401 трлн. тайвански долара на LSEG SmartEstimate. Това дава по-голяма тежест на прогнозите на анализаторите, които са по-последователно точни.

Първото тримесечие по традиция е по-спокойно от предишното, това е сезонът, когато технологичните компании в Тайван се надпреварват да доставят смартфони, таблети и друга електроника на големи продавачи като Apple за празничния период в края на годината за западните пазари.

Тримесечните резултати и прогнозите на Apple надминаха скромните очаквания в четвъртък, а главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че ръстът на приходите ще се върне през сегашното тримесечие.

През март Foxconn даде значително по-оптимистична прогноза за тази година, като заяви при представянето на резултатите ѝ за четвъртото тримесечие, че очаква значителен ръст на приходите, стимулиран от процъфтяващото търсене на AI сървъри.

Книжата на компанията са поскъпнали с почти 50% от началото на тази година спрямо ръст от 13% за по-широкия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 05.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още