IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще утроят капацитета си за производство на чипове до 2032 г.

Така делът на САЩ в сектора ще достигне 14%

20:00 | 08.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на чипове в САЩ ще нарасне през следващите години, а това ще помогне за намаляване на зависимостта от Източна Азия. Това сочи проучване, поръчано от Асоциацията на полупроводниковата индустрия и проведено от Boston Consulting Group.

Капацитетът за производство на полупроводници в страната ще се утрои до 2032 г. Така делът на Вашингтон в сектора ще достигне 14%, като в момента той възлиза на 10 на сто, предава Bloomberg.

Този скок ще обърне тенденцията на спад в местното производство на чипове, което през последните десетилетия стимулира рискова зависимост към Азия.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

„Ако правителствените програми за финансиране като Закона за чиповете и науката от 2022 г. не бяха факт, делът на САЩ щеше да се свие до 8%“, се посочва в проучването.

Базираната във Вашингтон Асоциация на полупроводниковата индустрия, която усилено лобираше за Закона за чиповете, се стреми да покаже, че нормативните промени се отплащат. Тя също така призовава правителството да отдели повече средства за тази кауза.

В Закона за чиповете е разписано заделянето на 39 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства, 75 млрд. долара под формата на заеми и гаранции по заеми, както и 25% данъчни облекчения, за да бъдат убедени фирмите за полупроводници да изграждат заводи на американска земя. След приемането на този закон САЩ получиха ангажименти от всичките пет най-големи производители на чипове в света, че ще добавят свои мощности в страната.

Според доклада САЩ не са единствената страна, която увеличава амбициите си за производство на чипове. Континентален Китай изгражда около 30 нови съоръжения за части от веригата за доставки на чипове, което е повече от 26-те в САЩ. В рамките на Европейския съюз се осъществяват осем такива проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
jahava7720
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 седмица
през 2020г са произведени в света 1трлн чипове , 10% от тях в ЕС (нищо кво дърдорят форумните копейкопоклонници) . до 2030г това количество ще се удвои !! ЕС стартира миналата година "Закон за европейските чипове" , който ще стимулира капацитета на ЕС за проектиране , тестване и производство на полупроводници на световно ниво ... за тази цел се заделят повече от 43млрд евра до 2030г ... мдааа ... а пък в една съседна на ЕС азиатска губерния все още мъдрят как да уредят всички с вътрешна тoалетна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още