IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: В България трябва да се надгради инфраструктурата за обмен на данни с международни участници

Страната ви има много добри рамкови условия за създаване на нови компании в ИТ сферата, но също в химията, автоматизацията и R&D, посочи д-р Щефен Прейслер

16:32 | 11.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Трансферът на данни става все по-лесен, но и все по-важен, тъй като благодарение на него могат да се създават нови бизнеси. В България има силно сътрудничество в обмена на данни между университети и научни организации, но трябва да се надгради инфраструктурата за връзки с международни участници, за да се предприемат следващите стъпки. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Щефен Прейслер, зам.-директор на Института за телекомуникации "Фраунхофер", Германия, и ръководител на отдел "Трансфер на знания и технологии".

„На конференцията Supersonic в София Тех Парк видяхме една отворена екосистема, която усвоява добрите международни практики, но трябват нови програми за сближаването на науката и бизнеса“, препоръча ученият. Той е убеден, че в страната ни има много добри рамкови условия за създаване на нови компании в ИТ сферата, но също в химията, автоматизацията и R&D.

Д-р Щефен Прейслер посочи, че стабилните мрежи и платформи за комуникация са ключът към обмена на информация. „За трансфера на познания и технологии е много важно да се разбере от какво точно има нужда една икономика, как може да се предоставят нови решения и какво може да се постигне за създаването на едно по-добро бъдеще“, каза ученият.

Д-р Прейслер напомни, че развитието и иновациите са ключови елементи в добавената стойност. „Иновационните цикли в различните индустрии стават все по-къси, все повече се ускоряват. Когато говорим за иновации става дума за надпревара за таланти, идеи и достъп до глобалния пазар. Случват се много неща едновременно особено в областта на иновациите, технологичните решения за бъдещето“, обясни ученият.

Той прогнозира, че навлизането на изкуствения интелект ще създаде нови продукти и услуги в близко бъдеще.

На какъв етап е световното научно и технологично ниво? Какво е влиянието на платформените технологии върху начина на живот? Каква е ролята на стартъпите в предприемачеството? Къде са рисковете при нерегламентиран достъп до конкурентна информация? Повече за ефектите от деглобализацията върху трансфера на технологии може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още