IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разговорите между страните от ЕС ще продължат да бъдат таксувани до края на 2028 г.

В момента те са ограничени до 19 евроцента на минута за разговори и до 6 евроцента за текстово съобщение

13:58 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia и други телекомуникационни оператори ще могат да продължат да таксуват клиентите си за разговори в рамките на Европейския съюз (ЕС) до 2028 г. съгласно временна сделка, договорена между страните от ЕС и евродепутатите във вторник, съобщава Ройтерс.

Представителите на Европейския парламент миналата година предложиха да се премахнат таксите между страните от ЕС, които в момента са ограничени до 19 евроцента на минута за разговори и до 6 евроцента за текстово съобщение. Ограниченията, наложени съгласно европейски правила от 2019 г., изтичат през май.

Телекомите критикуваха плана, заявявайки, че премахването на таксите може да им струват приходи в размери на милиарди евро, докато в същото време инвестират сериозно в разгръщането на 5G услугите в блока.

Доклад, поръчан от телекомуникационната група ETNO, в която членове са големите играчи на пазара, казва, че забраняването на таксите за разговори може да доведе до загуба на приходи от поне 2,1 млрд. евро за операторите в рамките на пет години до 2029 г.

„Приравняването на местните разговори с тези в рамките на ЕС ще влезе в сила от 2029 г. Междувременно сегашните ограничения остават в сила“, заяви евродепутатът Алин Митута.

Законодателите се съгласиха и с предложения план на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на бюрокрацията и разходите, насочени към подпомагане на операторите да въведат 5G в целия блок, за да позволят на 75% от компаниите в ЕС да използват облачна инфраструктура или технология за изкуствен интелект до 2030 г.

Законът за гигабитовата инфраструктура (GIA) определя по-опростени и по-ясни процедури за предоставяне на разрешителни за инфраструктура, включително принцип на „мълчаливо одобрение“, при който ще бъде дадено разрешение за инсталиране на инфраструктура, ако административният орган не отговори в рамките на четири месеца.

Новото законодателство също така изяснява факторите за изчисляване на справедливи и разумни условия за достъп до инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още