IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчил Зарев: В следващото десетилетие дигиталните банки ще доминират на финансовия пазар

Рано е да се говори, че дигиталната трансформация е достигнала своя връх, казва търговският директор на "Сирма Солюшънс"

15:46 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Момчил Зарев. Снимка: Сирма солюшънс
Момчил Зарев. Снимка: Сирма солюшънс

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори ще представят своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г. по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място. За технологичното бъдеще на финансите разговаряме с един от лекторите на форума - Момчил Зарев, главен търговски директор на "Сирма Солюшънс" АД.
 
- Г-н Зарев, приложения за търговия, интелигентни инвестиционни помощници, платформи за търговия с криптовалути - борсовата шумотевица от последните две години даде на цифровите финансови услуги устойчив попътен вятър: всеки, който инвестира, подрежда финансите си или извършва банкови трансакции, днес обикновено го прави на компютър или смартфон. Цифровите финансови решения са в подем. Но кои от тях могат да се задържат на пазара в дългосрочен план - дори ако част от целевата група вече не търгува толкова много или се откаже от фондовия пазар за момента?

Смятам, че фокусът трябва да се постави върху бизнес ползите, които дадена дигитална иновация предоставя, а не толкова технологичното решение. Технологиите се променят бързо и невинаги са стабилни. Изборът е между хиляди приложения, но ще оцелеят тези, които създават стойност – дали чрез оптимизиране на цикъла на процесите, или чрез създаване на нови функционалности за увеличена производителност, приходи, или до увеличен брой активни потребители, готови да ползват платените услуги. За да бъде устойчив бизнес моделът и да има растеж, иновацията трябва да има и успешен модел за монетизация. Създаването на стабилни и доверени партньорства между иновативните компании и традиционните институции помага за налагане на дигиталната иновация и стабилното пазарно присъствие.

Момчил Зарев, главен търговски директор на "Сирма солюшънс"
Снимка: Сирма солюшънс

Момчил Зарев има над 20 години опит като технологичен директор и бизнес лидер в създаването и разработването на софтуерни приложения и продукти, мобилни апликации и сигурност за уеб решения.

От 2020 г. Момчил е на позиция главен търговски директор в "Сирма Солюшънс" АД, като ръководи и отдела за развитие на софтуерни решения, създаването на мобилни приложения, платформи и услуги за финансовата индустрия, търговията на дребно и TELCO. Той е член на надзорния съвет на Сирма Груп Холдинг от 2009 г., през 2012 г. става член на управителния съвет на "Сирма Солюшънс", от 2021 г. е член на борда на директорите на "Сайънт" АД, а от септември 2022 г. - на "Сирма ИншурТех" АД.

 

- Експертите в сектора говорят за преувеличения в оценките през последните години на бум. Сега за финтех компаниите е много по-трудно да получат рисков капитал. Кризата не остана незабелязана от потребителите. С оглед на отчасти зашеметяващите бизнес модели някои биха се запитали дали наистина е много по-хубаво да управляват парите си чрез стартираща компания, вместо чрез цифровото предложение на утвърдена банка. Според проучване на консултантската компания Horváth, проведено миналата година, големите играчи имат предимства, дори и да са закъснели с цифровизацията на предложенията си. Какво е Вашето мнение?

Въпреки че дигиталните банки предоставят изключително бързо и удобно своите услуги, клиентите срещат ситуации, в които не могат да уредят всичко онлайн. Тук традиционното банкиране предлага удобството да решат възникналите проблеми в най-близкия клон. Доверието на клиентите към физическото присътвие, идентифицирайки институцията с клоновата й мрежа, все още е огромно.

Затова решението е в партньорство между финтех компаниите и традиционните банки, където клиентите могат да избират между традиционни и цифрови услуги по удобен за тях начин. В следващото десетилетие дигиталните банки ще доминират на финансовия пазар. Те ще се превърнат в абсолютна необходимост за поколението Z и следващите, защото са дигитално грамотни, без страх от използването на новите технологии.

- Финтех компании като Trade Republic и Scalable Capital се възползваха непропорционално много от цифровизацията във финансовия сектор. В рамките на няколко години стартъпите от задния двор се превърнаха в компании с оценка в милиарди евро. Въпреки че парите на инвеститорите вече не са толкова много, базираният в Берлин необрокер Trade Republic успя да увеличи стойността на си до забележителните 5 млрд. евро това лято. Но има охлаждане. Как ще се развие според Вас финтех браншът през идните месеци и години?

Въвеждането на иновации във финансовия сектор се ускори през пандемията. След пандемичното възстановяване, растящата инфлация и надвисналата икономическа рецесия в момента охлаждат в известна степен инвестициите, но няма да променят съществено този тренд. Макроикономическата обстановка притиска инвеститорите да бъдат по-взискателни дори към многообещаващите стартъпи, рационалният подход се връща, вече доста по-внимателно се калкулират ROI.

- Какво е наистина най-необходимото за успешната дигитализация на една банка? Приключва ли самата дигитализация само с минаването на предложенията в цифров режим?

Рано е да се говори, че дигиталната трансформация е достигнала своя връх. Пандемията и периодът на възстановяване ускориха и „притиснаха“ банките да подменят и модернизират наследените си системи. Това е процес, който няма да се извърши за две-три години. Съвременните дигитални стратегии разглеждат задържането на конкурентоспособност като функция от непрекъснато технологично обновление, постоянно надграждане с иновативни решения, както на основните банкови системи, така и приложенията. Предимствата са дигитална конкурентоспособност, по-ниски оперативни разходи и подобрена ефективност и преминаването към персонализирани модели на внедряване.

-Защо „Сирма“ подкрепя за поредна година Investor Finance Forum? 

Този форум е едно от най-успешните събития за финансовата индустрия в България. За своята над 10-годишна история се утвърди като сцена за професионален дебат. Събитието предоставя  възможност на бизнес лидерите и инвеститорите свободно да обсъдят идеи и споделят какви са предизвикателства пред развитието на финансовата индустрия. Ние виждаме как добрите практики и високи стандарти, споделени като опит, помагат на бранша да се стреми да достигне до нивото на европейските и световни компании. „Сирма“ подкрепя инициативата, защото технологичните компании имат мисията да променят фундаментално индустриите, като предлагат иновативни софтуерни решения за ускорен бизнес растеж, подобрено качество на услугите и повишена клиентска удовлетвореност.

Сирма Солюшънс

"Сирма Солюшънс" АД е най-голямата компания в Сирма Груп Холдинг, която е сред водещите български ИТ фирми, основана през 1992 г.

Компанията е специализирана в областта на ИТ технологии - разработка на софтуер по поръчка, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи. Портфолиото й включва световно разпознаваеми, надеждни и най-съвременни продукти и услуги, предназначени за финансовата индустрия, здравеопазване/телемедицина, мобилни платформи и приложения, индустриални приложения за опаковане и видео измерване, управление на основни данни, публичния сектор и търговията на дребно.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още