IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще даде своята оценка за кандидатурата на Украйна за ЕС в средата на юни

Предоставянето на статут на кандидат за членство на Киев не се очаква поради възраженията от повечето страни, заяви италианският премиер Марио Драги

19:58 | 31.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще даде становището си по молбата на Украйна за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС на 15 юни. Това заяви френският външен министър Катрин Колона, цитиран от БГНЕС.

"Обсъдихме мястото на Украйна в европейското семейство...Този въпрос ще бъде обсъден на срещата на Съвета на Европа на 23-24 юни. По-специално ще бъде обсъдена молбата на Украйна за признаване на страната като кандидат за членство в ЕС. Очакваме заключението на ЕК по този въпрос, все още не го знаем, то ще бъде дадено на 15 юни", каза Колона на пресконференция с полския си колега във Варшава.

Investor.bg напомня, че на 28 февруари украинският президент Володимир Зеленски подписа кандидатурата на Украйна за присъединяване към съюза.

За да стане една страна членка на ЕС, тя трябва да отговаря на конкретни критерии, познати като критериите за членство от Копенхаген, приети през 1993 г. Те включват стабилни институции, които да гарантират демокрацията, правото на закона и спазването на човешките права и правата на малцинствата, функционираща пазарна икономика, както и възможността за спазване на задълженията по членството в ЕС.

Ако ЕК даде положителна оценка, европейските лидери ще трябва да решат дали да дадат статус на преговаряща страна на Украйна. Ако това се случи, Киев ще може да премине през ускорена процедура по присъединяване.

Стандартно процесът отнема години. В момента статут на кандидат за член в ЕС имат Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция.

По-рано през деня във вторник италианският премиер Марио Драги заяви, че предоставянето на статут на кандидат за членство на Украйна не се очаква поради възраженията на повечето държави.

" Можем да поискаме статут на кандидат за членство в ЕС, но в момента това не е предвидимо поради противопоставянето на страните", заяви Драги на пресконференция след срещата на върха на ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
гевендиева , ти откъде си наясно с реквизита ... май вече и лубрикант не ти требе ...разбрицана си кат врата на маршрутка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Май само ти оставаш представител за прайда от целият форум . После ще разправяш ... :))) ... Ако искаш да ти купим второ шишенце с лубрикант , че знае ли се ... къфто си палавник и ако застанеш да водиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
подчовеците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
ЕС е против разминирането на украинските пристанища за превозването на зърно ... педерски номера от ес ... глад за *** и обвинения за Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
Американското посолство с призив да празнуваме месеца на гейовете и лесбийките ... Бойчо , кой ше отсрами инвестора на прайда ? ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още