IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на говорителя на Путин е служил в Украйна с бойците от "Вагнер"

33-годишният Николай Песков е бил артилерист в частната военна компания и е получил медал за храброст

13:03 | 23.04.23 г. 7
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: EPA/БГНЕС
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: EPA/БГНЕС

Синът на говорителя на руския президент Владимир Путин заяви в интервю, публикувано в събота, че е служил в Украйна под друго име като артилерист от частната военна компания „Вагнер“, съобщи вестник „Комсомолская правда“, цитиран от Ройтерс.

354 хил. руски и украински военни са били убити или ранени във войната в Украйна, която върви към продължителен конфликт. Той може да трае и много след 2023 г., сочат множество документи на американското разузнаване, публикувани онлайн.

33-годишният Николай Песков, син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, каза пред частното издание, че е служил в Украйна, рядък публичен пример за син на високопоставен руски представител, който се сражава във войната.

„Инициативата беше моя“, каза Песков, чийто баща е говорител на Путин от 2008 г. „Смятах го за мой дълг“, допълни той.

Песков заяви, че е служил до края на договора си за малко под половин година с друго име, за да скрие истинската си самоличност. Той е получил медал за храброст, съобщи изданието.

Запитан за мнението на баща му относно службата му, Николай заяви: „Мисля, че той се гордее с мен. Баща ми каза, че съм взел правилното решение“.

Основателят на Вагнер Евгений Пригожин каза, че Дмитрий Песков се е свързал с него и го е помолил да вземе сина му като артилерист.

„От всичките ми познати само един човек, Дмитрий Сергеевич Песков, който преди време беше смятан за абсолютен либерал, изпрати сина си. Той дойде при мен и каза: Вземи го като обикновен артилерист“, съобщи Пригожин във видео, публикувано в Телеграм.

Николай Песков е роден през 1990 г. и е живял във Великобритания в десетилетието след рухването на Съветския съюз през 1991 г., съобщава вестник „Комерсант“. След това той се е завърнал в Русия и е служил в стратегическите ракетни сили от 2010 до 2012 г.

През 2022 г. съратник на намиращия се в затвора опозиционен политик Алексей Навални, който се представил като служител на руската армия, се обадил на Песков-младши и поискал от него да се яви в наборна служба. Песков му казал, че няма да ходи никъде и ще разреши положението на различно ниво, става ясно от разговора, публикуван онлайн.

Дмитрий Песков, който е работил във външното министерство в Москва и в чужбина преди да стигне до Кремъл, беше санкциониран от САЩ малко след началото на войната заедно със съпругата му и двете му пълнолетни деца Николай и Елисавета, съобщи американското финансово министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 19
baybay11
преди 1 година
До 28 март т. г. Песков-Чоулз е единственият собственик на колата си, която е управлявал изключително лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
нарушител, превишаващ скоростта. В руските социални канали преобладава мнението, че синът на рупора на Кремъл се е разходил до зоната на военните действия или до някое военно поделение само за фотосесия и създаване на положителен патриотичен имидж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 18
baybay11
преди 1 година
Колата на Николай е Тесла. Руското издание Медуза установило интересни факти. Докато, уж, Песков-Чоулз бил на фронта, Тесла-та му събирала катаджийски фишове за нарушения по улиците на Москва. Автомобилът Tesla Model X е с редовни шофьорски нарушения в московския трафик за времето между 24 юли 2022 година и 6 ноември 2022 година. Това е периодът, през който Песков по легенда се е намирал на фронта в Украйна. Има и скрийншотове от катаджийски камери, на които се вижда автомобилът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
Ето разобличаването на тази руска фейк новина- Героят на Кремъл: Песков младши трупал фишове с Теслата в Москва, докато воювал на фронта offnews.bg/sviat/geroiat-na-kremal-peskov-mladshi-trupal-fishove-s-teslata-v-moskva-d-799690.htmlм Имам само 2 въпроса- 1. що русия не произвежда електрически коли, аналогични на тесла и въпросният да шофира една от тях, а му се налага да кара АМЕРИКАНСКА електричка 2. този за западняци ли ни мисли, че да лъже толкова нагло и да си въобразява, че му вярваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
***, връщай се в родината си да помагаш, не да спамиш в сайт на чужда за теб държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 51
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Служил, ама под друго име...:)))) тия москалски клоуни съвсем изплискаха легеня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 48
zelka007
преди 1 година
принц Уилям , принца на Уелс , също служи в армията , на медицински хеликоптер , далеч от фронта ... :))) ... и този принц е служил далече от фронта , като обикновен склададжия на снаряди , ако въобще тази пapтенка е верна ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още