IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът не вижда промяна в позициите на руските ядрени сили

Владимир Путин официално поема своя пети мандат начело на Русия

07:42 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не забелязваме промяна в позициите на руските стратегически сили, съобщи говорителят на американското Министерство на отбраната ген. Патрик Райдър. Той коментира, че Пентагонът продължава да наблюдава ситуацията, наричайки подготовката на ядреното учение в Русия "безотговорна реторика, виждана от Русия и преди" на фона на сегашната ситуация.

Преди ден Москва съобщи, че подготвя учение на ядрените си сили, като една от целите е "охлаждането на главите" на Запада. Русия заяви също така, че ще третира самолетите F-16 като провокация на НАТО, независимо дали са от модификациите, способни да носят ядрени бойни глави, или не.

Говорител на НАТО също обяви ученията за "опасно и безотговорно" действие на Москва и заяви, че Алиансът ще продължи да подкрепя Украйна. Страната има право на самоотбрана, според устава на ООН, а Русия трябва да прекрати незаконната война, която започна, допълниха оттам.

Русия също така заплаши, че ще отговори на евентуални украински удари с британски ракети по нейна територия с удари по британски военни цели, включително и на територията на Великобритания. Досега Киев извърши няколко удара с ракети Strom Shadow, предоставени от Великобритания, по позиции в окупираните територии и Крим, които Москва вписа в Конституцията си като руска територия. Руското Министерство на външните работи съобщи, че е извикало британския посланик в Москва, но Лондон отрече дипломатът да се е срещал с руски държавни служители.

От Института за изучаване на  войната (ISW) отбелязват, че Москва почти непрекъснато използва ядрената реторика, за да принуди Запада да се откаже от някое свое решение в Украйна. Анализаторите не смятат за вероятно използването на стратегическо оръжие на бойното поле в Украйна или където и да е другаде.

Украйна използва оръжия от началото на миналия век, за да спира дронове

Украйна използва картечниците M2 Browning, разработени през 1918 година, като част от защитата срещу дронове, съобщава Business Insider. Изданието отчита, че и украинската, и руската армия често разчитат на стари оръжия, както заради недостига на модерно въоръжение, така и защото става дума за доказали се във времето оръжия.

M2 Browning се разработва в края на Първата световна война и влиза масово в бой през Втората световна война. Картечницата е ефективна при нисколетящи обекти, каквито са бойните и разузнавателните дронове.

Според Business Insider една от основните причини украинците да използват картечниците е ниската цена за мунициите. За останалите средства за противовъздушна отбрана стойността на ракетите се изчислява на милиони (например за Patriot). Това кара украинците да подбират оръжието, с което да противодействат на евтините дронове Shahed, чиято цена е около 20 хил. долара.

Украйна получи ракети за Patriot от Испания

Украйна е получила ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot от Испания, потвърди министрът на отбраната Маргарита Роблес. Според медийни публикации Мадрид ще достави и батарея Patriot, но на този етап официално се коментира за водени преговори за това. В края на април украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че страната му си е осигурила ракетите за тези системи, но преговорите за самите системи са още в начална фаза.

Украйна заяви преди месец, че се нуждае спешно от седем системи за ПВО Patriot, за да защити градовете си и позиции на фронтовата линия от руски обстрел. Германия откликна на искането и съобщи, че ще предаде още една от системите си, а Киев в момента води преговори за останалите със своите западни съюзници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира през миналия месец, че има и други добри системи за ПВО, като например Iris-T или NASAMS, които могат да бъдат изпратени на Украйна. Той отбеляза, че много държави в Алианса са заявили желанието си да помогнат за въздушната защита на страната, отпускайки финансови средства или ракети за съществуващите системи.

По данни на украинските власти само през април Украйна е била обстреляна с повече от 300 ракети от различен тип, включително и свръхзвуковите "Кинжал", почти 300 дрона и повече от 3200 авиационни бомби. Сред основните цели са енергийната система, като има удари по газохранилище в западните части на страната - край Лвов, и индустрията. Балистични ракети обаче обстрелват редовно и жилищни квартали в Харков и Одеса.

В празничния уикенд Русия изстреля 50 бойни дрона, от които украинските ВВС съобщиха за свалени 48.

20-25 хил. руски военни обсаждат Часов Яр

По данни на украинския център са отбранителни стратегии между 20 хил. и 25 хил. руски военни са струпани около Часов Яр, но и в същото време напредъкът е относително забавен. През последното денонощие в направлението Бахмут са отблъснати общо 17 атаки - около Билохоривка, Клищиевка и Андриевка.

Анализаторите посочват, че Русия може да се опита да заобиколи Часов Яр, който се намира на стратегическа височина, напредвайки към последните останали големи градове в Донецка област под контрола на Украйна. По данни на Центъра украинците са си върнали важни позиции около Бохданивка (североизточно от Часов Яр), ожесточени са боевете и около Иванивске (на изток от Часов Яр), както и на юг - около Клищиевка и Андриевка.

По другата гореща точка на фронтовата линия - Авдиевка, геолокализирани кадри показват напредък на руските части към Нетайлове - в близост до магистралата Е50. През почивните дни украинските части се изтеглиха от Очеретине - руснаците успяха да пробияткрай населеното място, след като разузнавателни дронове показаха, че се извършва ротация на украинските военни. Има данни и за окупирането на Соловьов. В това направление са отблъснати 31 атаки в последното денонощие.

В направлението Купянск руските части настъпват към Кисливка - Котляривка, като руското Министерство на отбраната съобщава за превземането на Котляривка, руски военни кореспонденти съобщават и за падането и на другия град, но допълват, че информацията още няма потвърждение. 

Статистиката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показва забавяне на интензивността на бойните действия и 97 директни бойни сблъсъка в 803-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Извършени са 83 авиационни удара по позиции на фронтовата линия, а повече от 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Видео, разпространено от военното разузнаване на Украйна, показа разрушаването на катера "Мангуста" от морски дрон "Магура". Приблизителната стойност на лодката е около 3 млн. долара, допълват от ГУР. Руски военни кореспонденти съобщават и за обстрел на цели над Крим с безпилотни самолети, както и за удари по Белгородска област. През празничните дни Русия "изпусна" авиационна бомба, която се взриви в предградията на Белгород.

Украинските медии съобщават и за свалени два самолета Су през последните дни.

Владимир Путин поема петия си мандат начело на Русия

Руският президент Владимир Путин официално ще встъпи в длъжност по време на церемония в Андреевската зала в Кремъл - тронната зала на цар Никлай І. 71-годишният Путин ще има възможност да управлява в страната до 2030 година, въпреки ограниченията за само два мандата за руския президент.

Владимир Путин управлява два последователни мандата в периода 2000 - 2008 година, а след "пауза" от четири години, през които е премиер, отново застава начело на Русия през 2012 година, след като в страната тълкуват ограничението за два мандата като "два последователни мандата". След изборите през 2012 г. мандатът за руския президент се удължи от 4 на 6 години, а през 2020 г. беше направена конституционна реформа, по време на обсъжданията на която беше направено предложение за "зануляване" на мандатите, което даде право на Владимир Путин на още два мандата - до 2036 г.

Украинското Министерство на външните работи определи изборите, провели се през март като нелегитимни, защото са се провели и на окупираните украински области - Запорожка, Луганска, Херсонска, Донецка, както и на полуостров Крим. Държавният департамент на САЩ заяви, че признава легитимността на Путин.

Западни коментатори отбелязват, че основната задача на руския президент през новия му мандат ще е завършването на войната в Украйна, като на този етап мирни преговори изглеждат невъзможни - украинската Върховна Рада издаде закон, с който забрани на президента Володимир Зеленски да преговаря с Путин след едностранното анексиране на четири области, а пък Москва обяви украинския президент за международно издирване.

Украински анализатори пък смятат, че с встъпването си в длъжност Путин ще направи промени в правителството и очакват поста си да сдаде военният министър Сергей Шойгу, който е несменяем от 2012 г. От 1991 г. до 2012 г. е министър на извънредните ситуации на Русия.

Източници на опозиционното издание "Медуза" пък коментират, че Путин може да направи смени начело на правителството и премиер да бъде кметът на Москва Сергей Собянин или един от членовете на администрацията му - Сергей Кириенко, който беше ръководител на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още