IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" отвори офертите за Вертикалния газов коридор

Проектът е обвързан с терминала за втечнен газ в Александруполис

22:17 | 01.05.24 г.

Операторът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" отвари офертите за строителство на Вертикалния газов коридор и те дават заявка за изпълнение на световно ниво. Консорциум от водещи американски компании и българската "Главболгарстрой" участва в търга за разширяването на газовата инфраструктура и съоръженията, необходими за реализацията на проекта Вертикален газов коридор. Идеята за него предвижда обръщане на газовия поток, който традиционно вървеше от север към юг, и беше обвързана с проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис.

След отлагане на няколко пъти, се очаква терминалът да заработи до края на май и през него търговците ще могат да насочват газа до различни точки на Балканския полуостров, а заради добре свързаната мрежа - и до Централна Европа. Плановете са по новия коридор да се доставя газ от Гърция през България към Румъния, Унгария, Молдова, Украйна и Словакия.

В търга, който беше открит в края на март, участва консорциумът, обединяващ "Главболгарстрой", Honeywell, Emerson, CRC Evans и HILL International, която е  четвъртата по големина компания за управление на проекти и строителство в САЩ.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още