IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското ембарго върху иранския петрол може да се отложи с шест месеца

Целта е да се даде възможност на страни като Гърция, Италия и Испания да си осигурят алтернативни доставки, разкрива Bloomberg

22:57 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейското ембарго върху иранския петрол може да се отложи с шест месеца

Ембаргото на Европейския съюз върху вноса на ирански петрол вероятно ще бъде отложено със шест месеца, за да могат страни като Гърция, Италия и Испания да си осигурят алтернативни доставки, е заявил пред Bloomberg представител на ЕС.

На тези три страни се пада 68,5% от иранския внос на ЕС през миналата година по данни на Европейската комисия.

Ембаргото, което трябва да бъде одобрено от външните министри на 27-те страни членки на съюза на 23 януари, вероятно ще прави изключение за Италия, така че Иран да може да изплаща дълговете си към водещата италианската петролна компания ENI, е посочил представителят на ЕС.

”Работатат на експертите от страните членки на ЕС е в напреднала фаза”, каза днес от Брюксел говорителката на ЕК Мая Коциянчич.

Според източника на Bloomberg забраната върху петролните продукти ще влезе в сила около три месеца, след като министрите одобрят санкциите, като на всеки три месеца ще се оценява ефектът от ембаргото върху европейските икономики - дали те успяват да намерят алтернативни доставки и какви са цените на суровината.

Според него ЕС засга не предвижда компенсации за засегнатите европейски икономики, като фокусът в момента е върху намирането на евтини алтернативи.

Иран е вторият по големина производител в ОПЕК, като през миналия месец е добивал по 3,58 млн. барела дневно, сочат оценки на Bloomberg.

Франция, Германия и Великобритания настояват за ембаргото с цел да упражнят натиск върху Иран заради ядрената му програма, като позицията им принципно се споделя от всички членки на ЕС.

Западните страни обвиняват Иран, че ядрената му програма цели разработването на aтомни оръжия. Техеран заявява, че програмата е за граждански цели и за производство на електричество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още