IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 26 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:18 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 26 февруари

В България

Гърция е една от страните, с които нашата икономика е най-силно свързана – в банковия сектор, вноса и износа и дори туризма. Какво ще се случи с нашата икономика, ако южната ни съседка фалира?

Скоро наближават кандидат-студентският прием в университетите, а браншовите организации отчитат тревожна тенденция – има значителен спад на машинни специалисти и електроинженери. Може би сега е моментът да се проведат срещи между бизнеса и университетите, за да се реши този проблем, преди да е станало прекалено късно?

Европейската комисия задълбочи процедурата за макроикономически дисбаланси спрямо три държави, сред които и България. Това е ясен сигнал, че структурните реформи се бавят или не се провеждат както трябва.

Също така днес стана ясно, че ЕК стартира и три нови наказателни процедури срещу страната ни. Вижте какви са те и защо са започнати.

След мини-банковата криза, предизвикана от фалита на КТБ миналото лято, банките в странат са започнали да си вземат поука. Те са увеличили значително ликвидните си активи, за да се предпазят от подобен развой на събитията.

Висшият съдебен съвет прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на Софийския градски съд. Причината за това бе подписаната от нея разработка „Червеи“, която нашумя в публичното пространство напоследък.

Оставка най-вероятно ще има и сред управляващата коалиция. Председателят на АБВ Георги Първанов обяви, че ще напусне ръководния пост в партията си заради нейната подкрепа за гласувания вчера заем.

По света

Европейският съюз обмисля все по-сериозно създаването на енергиен съюз, който да намали зависимостта на страните в него от външни доставчици. А тъй като основният доставчик на енергия – било петрол, газ или ядрена енергия, е именно Русия - и предвид ситуацията в Украйна, този въпрос е все от жизнено значение за континента.

Като заговорихме за Русия – петима руски депутати от партията „Справедлива Русия“ са поискали президентът да не може самостоятелно да налага санкции. Дали ще мине законопроектът им не е ясно, но е почти сигурно, че те няма да са депутати още дълго.

Създадената с руско оръжие „самопровъзгласила“ се Луганска народна република обяви, че преминава към мултивалутна финансова система. Изненадващо системата ще включва валути от Запада – долари и евро, както и китайски юани. За руски рубли никой не говори, но и защо ли.

В същото време Русия е започнала подготовката за преговори с Индия за нейното включване към икономическата зона на Евразийския съюз. Да видим дали Москва ще привлече един такъв голям икономически партньор.

А Европейският съюз позволи сътрудничеството между Daimler и Камаз. Скоро ще има нови германско-руски камиони, способни на много неща.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира днес, че еврозоната остава в риск, тъй като още не е достигнала етапа на истински валутен съюз. Кога и дали това ще стане е неясно, още повече имайки предвид ситуацията в Гърция.

И докато срещу България и други страни ЕК води наказателни процедури, Франция получи отсрочка от две години, за да намали бюджетния дефицит под 3%. Явно правилата важат по различен начин за големите страни...

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че бягството на капитали от гръцките банки е спряло и вече средствата започват да се връщат. Той също така поиска веднага 2 млрд. евро, които ЕЦБ била дължала на Гърция. Едновременно с това той не се отказва от идеята за орязване на гръцкия дълг.

Естония, или още Е-стония, продължава да показва на света как се работи. На провеждащите се избори от 900 000 гласоподаватели 150 000 са гласували онлайн, някои от тях дори през телефоните си.

На борсата

Българска фондова борса отчете втори пореден ден на зелено. Индексите се повишиха в четвъртък.

Препоръчваме

Колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес, автор на шедьоври като "Сто години самота" и "Любов по време на холера", почина миналата година. Днес стана ясно, че архивът му е бил купен от Университета в Тексас за сумата от 2,2 млн. долара. Дано си е струвало.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите - очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още