IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швеция понижи лихвите с повече от очакванията

12:19 | 21.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Швеция понижи лихвите с повече от очакванията
Централната банка на Швеция понижи равнището на краткосрочните лихви в страната с повече от средните очаквания на анализаторите в усилията си да стимулира икономиката на страната, която е повлияна от слабия ръст в останалите европейски държави членки на ЕС.

Банката понижи равнището на краткосрочните лихви с 50 базисни пункта до 1.5% на годишна база, което бе над очакванията за тяхното понижение с 25 базисни пункта до ниво от 1.75% на годишна база.

От банката заявиха, че това се е наложило поради силното забавяне на ръста на икономиката на страната през първото полугодие, което е в резултат на забавянето на ръста в цялата Еврозона.

След решението от банката занижиха прогнозите си за износ на страната както за настоящата 2005 година, така и за следващата 2006 година.

В същото време от банката прогнозират равнище на инфлация под 2% в Швеция както през настоящата, така и през следващата година.

Изказването на централната банка на Швеция, както и по-агресивното й действие относно лихвите потвърждават разпространеното сред много анализатори мнение, че Европейската централна банка може и да прибегне до понижаване на лихвените нива, за да стимулира слабия ръст на икономиката на ЕС.

Допълнителни доказателства за забавянето на ръста дойдоха днес, след като потребителските разходи във Франция регистрираха по-голям от очакванията спад, понижавайки се с 0.9% през май.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още