IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари реагираха с повишения на сделката за регионален търговски блок

Данни за икономическото възстановяване на Китай и Япония също подкрепиха пазара

12:22 | 16.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Азиатските пазари записаха повишения по време на първата търговска сесия за седмицата, след като 15 икономики в региона подписаха споразумение, с което бе формиран най-големият търговски съюз в света, съобщава CNBC.

Търговската сделка, подписана в неделя, има за цел постепенно да намали митата в много области, посочва Ройтерс. Понастоящем Регионалното всеобхватно икономическо партньорство е най-големият търговски блок в света - сделка, която изключва САЩ. За първи път източноазиатските сили Китай, Япония и Южна Корея са в единно търговско споразумение.

След този ход японският Nikkei 225 нарасна с 2,05%, затваряйки на ниво от 25 906,93 пункта, докато Topix се повиши с 1,68% до 1731,81 пункта.

Японската икономика се възстанови през третото тримесечие, записвайки ръст от 5% през трите месеца до септевмри в сравнение с понижението от 8,2% през предходното тримесечие. Данните надминаха и прогнозата на анализатоите за икономическо разширяване с 4,4%, знак, че страната се съживява след щетите, причинени от пандемията.

В Южна Корея Kospi се повиши с близо 2%, затваряйки на ниво от 2543,03 пункта.

Акциите записаха ръстове в цените и в Китай, като Shanghai composite се повиши с повече от 1% до 3346,97 пункта, докато Shenzhen component прибави 0,7% към стойността си до 13 850,83 пункта. Производствената продукция на страната е нараснала по-бързо от очакваното през октомври, като скочи с 6,9%. Продажбите на дребно продължиха да се възстановяват, като записаха ръст от 4,3% на годишна база, по-малко от прогнозата за повишение с 4,9%.

Индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 0,58% в следобедната сесия.

В Австралия борсата за ценни книжа спря търговията с акции малко след началото на сесията заради проблем със софтуера, който създаде „неточни пазарни данни“, се казва в изявление. Борсовият оператор обяви, че ще реши проблема и ще възобнови търговията в обичайното време във вторник.

В коментар в понеделник сутринта банката Mizuho определи мащабното търговско споразумение като „много необходимо и закъсняло спасително средство за световната търговия“.

Споразумението намалява митата, определя общи правила за търговия и по този начин улеснява веригите за доставка. То включва търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права. RCEP означава „Регионално всеобхватно икономическо партньорство“. В допълнение към втората по големина икономика Китай участват и десетте държави от Asean Виетнам, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Филипини, Мианмар, Бруней, Лаос и Камбоджа, както и Япония, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

В корпоративен план автомобилните и технологични акции поскъпват. Японските износители постигнаха сериозни ръстове в цените благодарение на новото търговско споразумение. Книжата на Nissan поскъпнаха с повече от 5%, а Mazda отчете ръст в цената с 6,82%. Mitsubishi записа повишение от 2,54%, а акциите на Honda поскъпнаха с почти 5%.

Технологичните компании в страната също спечелиха. Цената на акциите на Tokyo Electron и Panasonic скочи с близо 5%. Softbank Group записа ръст от 1,83%. Повишението при Samsung Electronics беше с 4,91%, а стойността на книжата на SK Hynix нарасна с 9%.

След като спаднаха с повече от 2% в петък, цените на петрола се възстановиха в следобедните часове на търговия. Стойността на сорта Брент се повиши с 1,24% до 43,31 долара за барел, а фючърсите на американския суров петрол поскъпнаха с 1,47% до 40,72 долара за барел.

На валутния пазар индексът на щатския долар отслабна допълнително до 92,614 пункта, след като спадна от нива над 92,9 в края на миналата седмица.

Японската йена се търгуваше на ниво от 104,46 йени за долар, след като поскъпна от нива над 105 йени за долар в края на миналата седмица. Курсът на австралийския долар остана без съществена промяна, като се търгуваше на ниво от 0,7285 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още