IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания опрощава 120 млн. долара на Боливия

Страната е третият по големина чуждестранен инвеститор в Боливия

11:54 | 06.01.06 г.
Ево Моралес и крал Хуан Карлос. Снимка: Ройтерс
Ево Моралес и крал Хуан Карлос. Снимка: Ройтерс
Испания ще опрости голяма част от дълга на Боливия, съобщава ВВС. Официалните власти в Испания обявиха, че имат намерение да използват дълга на латиноамериканската страна в програми за обучение. Боливийският дълг към Мадрид е на стойност близо 120 млн. долара (99 млн. евро).

Испанското правителство обеща и помощ в областта на селското стопанстово. Страната е третият по големина чуждестранен инвеститор в Боливия. Споразуменията бяха постигнати по време на срещи на новоизбрания боливийския президент Ево Моралес с министър-председателя на Испания Хосе Луис Сапатеро и с краля на Испания Хуан Карлос.

След срещите Ево Моралес заяви, че “страната му се нуждае от повече чужди инвеститори, които в същото време няма да бъдат собственици на боливийските природни ресурси".

Ево Моралес беше избран на поста си през декември миналата година. Той обеща по-големи социални разходи и връщане на икономиката към пазарните основи. Това е първият президент на страната с местен произход.

През миналата седмица президентът на Боливия посети Куба за среща с Фидел Кастро, а във вторник се срещна с президента на Венецуела Уго Чавес. Другата седмица той планира да пътува до Южна Африка, Китай и Бразилия. Следващите му спирки са в Европа – Франция и Белгия. Десетдневното му турне не включва посещение в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още