IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика може да загуби 193 млрд. евро при спиране на руския газ

Най-засегнати ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия

16:24 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономиката на Германия може да загуби 12,7% от своя потенциален обем през втората половина на тази година, ако напълно бъдат прекратени доставките на руски природен газ. Това показват данните от проучване на специализираната фирма за икономически анализи Prognos, проведено по поръчка на Баварската на индустриална асоциация (VBW), съобщиха Ройтерс и БТА.

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на руските газови доставки за Германия ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия, твърдят анализаторите от Prognos. Според тях потенциалните загуби от нереализирана продукция може да достигнат 193 млрд. евро за период от шест месеца.

През миналата седмица Германия задейства втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ.

Правителството на страната с най-голяма икономика в Европа посочи, че решението да обяви "степен на тревога" е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар.

Федералната република е изправена пред криза, обявиха управляващите в Берлин. Те предупредиха, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия.

Третата и най-висока степен по плана на германското правителство е "извънредно положение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още