IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият възход на Южна Корея продължава

БВП на страната се увеличи с 1,8% на тримесечна и 7,8% на годишна база през първото тримесечие

09:54 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият възход на Южна Корея продължава

Икономиката на Южна Корея, която е четвърта по големина в Азия и 15-та в света, ускори рязко темпото на своя ръст през първото тримесечие на 2010 г. Възстановяването на производствения сектор, износа и потреблението на домакинствата са основни двигатели на 1,8-процентния растеж на брутния й вътрешен продукт (БВП) в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г., предаде Bloomberg.

Данните се оказаха по-добри от очакванията на централната банка на Южна Корея, която прогнозираше, че БВП на страната ще се увеличи с 1,6% спрямо предходното тримесечие, когато нарасна с 0,2 на сто.

Южна Корея се възстанови бързо от икономическата криза през миналата година благодарение на ниския основен лихвен процент, мерките на правителството за подкрепа на икономиката и увеличения износ на корейските компании.

Добрите показатели на корейската икономика накараха рейтинговата агенция Moody's да даде по-висок кредитен рейтинг на страната, която успя да излезе от икономическата криза, без да влоши състоянието на своите публични финанси. Рейтингът на Южна Корея в момента е А1 и се изравни с този на Словакия и Китай.

По-силният от очакваното икономически растеж през първото тримесечие може да накара централната банка на Южна Корея да вдигне скоро основния си лихвен процент, който се намира на рекордно ниското ниво от 2 на сто.

Първото тримесечие е петото поред, в рамките на което икономиката на страната расте, след като преди това се свиваше през последните две тримесечия на 2008 г. В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. корейската икономика е нараснала със 7,8 на сто, което е най-доброто й представяне на годишна база за 2002 г. насам.

През миналата година корейската икономика отбеляза ръст от 0,2% спрямо 2008 г., което бе най-лошото й представяне, откакто през 1998 г. БВП на страната се сви с 5,7% заради икономическата криза в Азия.

За тази година централната банка очаква ръст от 5,2 на сто главно заради износа и вътрешното търсене.

Южна Корея е осмият по големина износител в света, като корейските автомобилни компании Hyundai и Kia заедно образуват петата по големина автомобилна група в света.

Производственият сектор отчита ръст от 3,6% през първото тримесечие, след като се сви с 1,7% през миналото. Износът на свой ред се увеличава с 3,4%, след като се сви с 1,5% през последните три месеца на 2009 г. Най-много расте износът на автомобили, компютърни чипове и широкоекранни телевизори.

Правителствените разходи междувременно са се увеличили с 5,7% спрямо последното тримесечие на 2009 г., когато се свиха с 2,4 на сто. Частното потребление ускорява своя ръст до 0,6% спрямо 0,4% за предходното тримесечие.

Днешните данни за БВП обаче са предварителни и може да бъдат ревизирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още