IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В стремежа си да не се прецакаме, може да се окажем големият губещ за АЕЦ Белене

Все още не става съвсем ясно нито дали ще постигнем енергийна независимост от Русия, нито дали решението е окончателно

10:51 | 29.03.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс</p>

Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс

И така стигаме и до консултанта по прокта - банката HSBC. На консултанта по договор трябва да се плати значителна сума, за да направи съответните икономически и финансови анализи дали проекта е изгоден за България. HSBC също така трябваше  да даде становище и при каква цена на електроенергията и съответно на централата тя би била изгодна за България. 

И защо беше необходимо едва ли не броени дни преди да е готово становището на HSBC, правителството да излезе с решение, и то отрицателно. Тук възникват основателни въпроси, свързани с това защо се харчат пари на българските данъкоплатци напразно и ще бъдат ли огласени основните изводи от доклада на консултанта.

И в крайна сметка, ако въпросният доклад на консултант със световен авторитет е, че за България е изгодно да строи АЕЦ Белене (каквито индикации бяха дадени оше преди месеци), можем да се запитаме – каква е тежестта на аргументите на правителството и всъщност какви са истинските причини за спирането на проекта.

А какво следва оттук нататък, след като няма да изграждаме АЕЦ Белене.

Всъщност и това не е съвсем сигурно. Защото както правителството на Борисов отмени решението на предишно правилство за изграждане на централата - въпреки международните споразумения - така и следващото правителство може да отмени настоящото решение.

Относно преките последствия за България от спирането на прокта, те също са негативни. Нашата страна така или иначе ще плати за вече почти построения в Русия реактор, който се предвижда да бъде поставен на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Така на практика Росатом почти нищо не губи от неосъществилата се сделка, дори да не поиска плащеното на неустойки, което обаче е малко вероятно. А и шефът на Росатом Сергей Кириенко наскоро съобщи, че към момента корпорацията има сключени договори за изграждане на реактори през следващите 10 години за 50 млрд. долара.

Одобрявате ли решението да се откажем от АЕЦ Белене?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3278 гласа
А България ще плати общо около 1 млрд. евро (точната сума още не е съобщена) за ядрен реактор, който няма да влезе в действие през близките поне 10 години. Защото вчера от нашата Агенция за ядрено регулиране коментираха, че за да се въведе в експлоатация нов реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй, трябва отново да се мине през всички сложни и дълги проучвателни процедури, които вече са преминати при АЕЦ Белене.

Този процес по издаване на всички необходими разрешения ще отнеме 8-10 години. Разбира се, въпросните процедури се заплащат, както и дейностите по приспособяването на реактора за площадката на АЕЦ Козлодуй.

В замяна на атомна централа на площадката на АЕЦ Белене ще се строи газова, беше съобщено също вчера. Но за осъществяването и на този проект ще са необходими години, тъй като към момента е само на идейна фаза. Освен това строителството на газови централи е доста скъпо, както и токът от тях, въпреки че синьото гориво е екологично чисто. А и по всяка вероятност инвеститорът в тази централа или ще е Газпром (или друга руска компания), или ще се ползва руски природен газ.

При това положение и дума не може да става за диверсификация на източниците ни на енергоресурси. Тъй като според международните стандарти ядрените централи, които се зареждат веднъж годишно с ядрено гориво, се смятат за почти независим източник на енергия. Докато снабдяването с газ на практика трябва да е постоянно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 10
george_tn
преди 12 години
леле колко компетентни енергетици имало :) Според мен, добре че се отървахме от АЕЦа. Нека ви успокоя, че до 10 години ако в село България, все още има български граждани които искат да ползват ток за промишлени нужди ще ползват евтин внос от някоя чисто нова китайска ториева централа, я в Турция, я в Румъния. Дори вероятно по-следващото *** правителство ще ни е благодарно, че не сме взели тези колосални заеми. Даже може и дотогава да им пуснат free "свободната енергия на Тесла" :) Нищо не се знае. Но едно е сигурно, ако бяхме построили тази много скъпа централа ще трябва да си и ползваме скъпия ток също както се набълбукахме с вятърните и соларните ЕЦове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 0
TIL
преди 12 години
Уважаеми aidriell, министрите и управляващите го правят от наше (на гражданите на тази държава) име.Не мислите ли, че демокрацията означава именно наличието на гражданско общество, което има право да изразява мнение.Безгрешните управляващи ги има при монархиите и диктатурите. Към това ли вървим?!?Браво на investor за анализа. Първи се осмелиха да поставят темата в публичното пространство. Темата е супер важна. Дано продължат да я чоплят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
TIL
преди 12 години
finansa не считам обидния ви тон за уместен. Апропо, пратете на тази обиколка Президентът на САЩ и всичките им регулатори, които преди няма 10 дена разрешиха строежа на нова АЕЦ (просто, претенцията на името ви предполага, че от време на време трябва да гледате или четете нещо на английски.По въпроса, освен абсолютно необяснимото избързване (буквално ден преди представянето на доклада на HSBC), има поне 2 неистини, които се тиражират:1)Няма западни инвеститори - а само преди година, медиите ни проглушиха ушите за чутовния успех на ББ/ТТ, привлекли най-големият оператор на ядрени мощности във Финландия (Fortum) и френската Altran. И двете с опция за придобиване на до 25%. Не съм чул да са се отказали. А иначе е много естествено, когато се очаква доклада на, ако не най-големия, един от най-големите специалисти в областта на финансирането на ядрени централи (HSBC), потенциалните инвеститори да искат да се запознаят с него, преди да вземат решение.2) Токът на централата ще бъде скъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Едва ли има в света държава в която т.нар. политическа класа с такова въодушевление и комсомолски плам да работи против интересите на собствения си народ и държава.Този случай е вероятно "черешката на тортата" , която чуждупоклониците ни политици за едното потупване по рамото съсипаха живота на седем милиона българи за десетилетия напред.А това , че Б.Б. след като свърши "мръсната работа" ще бъде захвърлен на бунището няма ни най-малко да ни стопли през задаващите се студени зими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 11
finansa
преди 12 години
Добре би било,всеки който е "за" проекта Белене,да бъде пращан на опознавателна обиколка започваща от Чернобил и завършваща във Фукушима!!И ако след това все още не си е сменил позицията да бъде пращан в психиятрия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
ihrivanov
преди 12 години
Имаме нужда от енергия . Икономиката ни работи на 20 % и зимата спряхме износа на ток , а представяте ли си да ни работи икономиката и една такава зима .... ние трябва да внасяме, това ли е енергонезависима икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
markov
преди 12 години
Пълна идиотия на управляващите.Проекта вървеше, имаше инвеститор германска компания. но те много бързо си отказаха като усетиха че правителството на ББ шикалкави. Явно още тогава са разбрали че белене няма да се строи. Сега за двайсет години като вземат да ни цакат с ток по 10-15 евро цента произведен от постоянно поскъпващ газ ще видите колко ще платим като потребители. 10 милярда ще се окажат хубав спомен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
horhe7
преди 12 години
10 МИЛИАРДА ЕУРО СА МНОГО,МНОГО ПАРИ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
aidriell
преди 12 години
А кой ви каза че всеки уличен намерен има право да определя съдбата на останалите 7 милиона души и че въобще нещо струва думата му за или против АЕЦ Има си екип министри и управляващи не е нужно да бистрите Вие ползите или недостатуците понеже е ирелевантно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
bgMan, въпреки, че постовете ти са на нивото на дискусията в Днес,бг, ще ти кажа кой е най-губещият: това сме всички ние, защото 2 млрд. наши пари, вложени в проект, който след 4-5 години щеше да носи някакви приходи, отплуваха по Дунава. Когато някой ден някой ни покаже доклада на англичаните от HSBC, тогава всички ще видите кой е загубил най-много. Аз знам кой спечели - американците от AES, Цветелина Бориславова и посланик Уорлик. Първите ще ни продават скоро ток по левче за КВч, а последният вероятно скоро ще се радва на сериозно повишение в Държавния департамент.А ние... ние си знаем... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още