IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

Работните места на бъдещето

Строителството на АЕЦ „Белене“ ще открие много работни места за икономиката е теза, заявявана многократно и с охота повтаряна сред жителите в региона. Една малка подробност – АЕЦ „Козлодуй“ се намира в най-бедния регион в Европа. Има ли основания да се смята, че АЕЦ „Белене“ ще повиши значително благосъстоянието на хората, живеещи там?

Още повече, ако се върнем на основанията на руската страна за индексацията на проекта с размера на руската инфлация – защото там ще работят руски специалисти, то колко ще бъдат работните места за българи, открити там?
Според изчисленията на поддръжниците на проекта – БСП, при строителството на АЕЦ „Белене“ ще бъдат открити 3,5 – 4 хил. работни места. Срокът на изграждане е пет години.

Или ако цената на проекта е 4 млрд. евро, инвестицията за едно работно място е 200 хил. евро на година, а при цена от 10 млрд. евро – 500 хил. евро на година.

След това в построената централа препитание ще намират 500-800 души, огромна част от тях висококвалифицирани ядрени специалисти. 

И не на последно място – безопасността

Всички тези сметки и въпроси обаче могат да бъдат зачеркнати спокойно, ако имаме и най-малкото опасение за безопасността на проекта. Както по отношение на повечето въпроси, поставени дотук, и тук няма яснота.

Площадката в земетръсен район ли е или не е? Според еколозите АЕЦ „Белене“ би се изградила в зона с висока сеизмична активност и това крие опасност. Реално обаче АЕЦ „Козлодуй“ се намира на 120 километра по права линия от Белене. Разрушително земетресение в района би ли прескочило първата ни централа, която освен това премина и стрес-тестовете на Европейската комисия без забележки по темата? 

АЕЦ „Белене“ също беше подложена на оценка, макар и все още не функционираща и преценката беше, че няма проблеми с безопасността.

И така, има ли еднозначни и ясни отговори на всички тези въпроси? Истината е някъде там...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти колко плащаш на ЕРп-то си? Не е въпроса колко ЕРП-то плаща на АЕЦ, а колко ти плащаш на него. За това ти говори Алди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
И като как цените за износ са по-ниски от тези тук ? Може би АЕЦ-а Козлодуй като продава на нас по 11.5 лв. за МВтч, навън изнася по 5.5 лв. ? Хайде да спрем с глупостите... Или поне да има линкове къде са прочетени тези числа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Да се чете - на кои ВЕИ-та цените са под 15 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
"....Второ-ползите.За съседите АЕЦ са полезни , а за нас не????...."Ами съседите купуват електроенергията на цена 2 пъти по-ниска от нас. Ако си в състояние да осмислиш този факт, май ще разбереш кой и защо плаща от собствените си джобове за доброто на нашите съседи. Нашите т.н. "бизнесмАни" и политици просто ни грабят по особено нагъл и безочлив начин и това се отнася за абсолютно всичко. Няма никаква причина точно тук да са поне мъничко почтени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
И кои по-точно възобновяеми източници са с такива цени, че нещо все доста над 15 ст. им изкупуват енергията ? Може ли по-конкретно на кои ВЕЦ цените са под 15 ст. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Значи имаме два неразрешени проблема, които се подминават с олимпийско спокойствие:1.Проблемът с ядрените отпадъци, които трябва да се съхраняват 200 хиляди години,2.Запасите от уран, които са за около 40 години и обещават галопиращи цени на електроенергията.Технологията вече е безнадежно остаряла и й се вижда краят. Нашите "ядрени шамани" безнадеждно закъсняха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
"....Нов източник на енергия, особено ако е евтин, би облекчил положението на бизнеса, безспорно. Има ли обаче разчети къде и колко от произведеното количество енергия може да бъде продавано? И на каква цена?...."Естественото закбючение е, че ако не е евтин, той няма как да облекчава бизнеса, а ще го забива още по-дълбоко в блатото. Изчисленията показват, че за ефективно изплащане в приемливи срокове цената на електроенергията трябва да е около 15 ст./квтч., която цена се изравнява с тази на възобновяемите източници. И докато последната непрекъснато пада, АЕЦ стават все по-скъпи. Като капак на всичко идва непрекъснатото повишаване на цената на ядреното гориво, която за последните 10 години е скочила 12 пъти. Ядреното лоби мълчи по въпроса за обозримия край на урановите запаси. Русия беше обявила, че нейните запаси са за около 22 години. В света запасите от уран се изчисляват за около 40 години. И какво правим при това положение? Духаме... ядрената супа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 11 години
САЩ ни били задължени. Това мяза на изявленията по време на комунузма, че над България имало американски самолети, които ни шпионирали. На въпроса ти с 3 въпросителни. ДА. Ако имаме АЕЦ, той ще е най-полезен за съседите ни, защото НЯМА реална оценка на това, което ще плащаме НИЕ, защото ще го плащаме на ЕРП-та не на НЕК или на АЕЦ, а освен това ще плащаме солени лихви по кредита, който трябва да вземем за да го построим. Така, че ДА, съседите ни ще купуват евтин ток (както и в момента), няма да плащат за централа, а тези на юг от нас дори няма да носят риск от взрив ако има. А ако Турция реши да прави централа и да се конкурира с нас (каквито позиви има) Цената на която продаваме, ще е двойно по ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Ти му казваш, че референдума ще е фалшифициран, говориш с цифри, то ти говори за БСП и т.н. :))))))) Кефите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
А дано погледнем икономическите де ! Е тогава ще се види едно голямо - НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още