IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна, Русия, Китай и българският бизнес

Кои са предизвикателствата пред експортно ориентираните сектори на страната ни?

12:20 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна, Русия, Китай и българският бизнес

Що се отнася до Китай, страната доминира в добива и е сред основните износители на мед в света и е нормално сътресения в нейната икономика да повлияят на борсите.

Инж. Андреев коментира още, че от предварителни данни не се очакват сериозни колебания при износа, дори имаме леко повишение на добива и съответно на експорта, за да се балансират приходите на компаниите.

Голямото предлагане е основен фактор за цената на зърното

Специално при износа на зърно основен фактор и за реколта `2014 и за реколта `2015 е голямото предлагане на световните пазари.

Това от своя страна се отразява на цената на зърното, заяви Ангел Вукодинов, член на контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според ситуационно-перспективен анализ на МЗХ за маркетинговата 2014/15 година, общото потребление на пшеница (семена, изхранване на населението, фураж и износ) през изминалата 2014/15 маркетингова година се оценява на около 5 041 хил. тона – с 10% по-малко спрямо предходната година, основно поради свиване на износа. След регистрирания рекорден за последните петнадесет години износ на пшеница през предходния сезон, през 2014/15 година се наблюдава известно свиване на експорта.

Авторите на анализа отчитат, че общият износ на пшеница (вкл. преобразувано в пшеница брашно) за пазарната 2014/15 пазарна година се оценява на 3 185 хил. тона. Това е с около 14% по- малко спрямо предходната година, но с около 26% над средното ниво за последните пет години. Намалението според тях е резултат от не толкова благоприятната международна пазарна конюнктура спрямо предходния сезон - високо предлагане и сравнително ниски цени в световен мащаб.

Традиционно България изнася повече от половината си зърнена продукция, като цените у нас се влияят основно от международните котировки. Тази година реколтата от пшеница например е около 5 млн. т., обяви скоро агроминистърът Десислава Танева.

По думите на Вукодинов основен конкурент на България при експорта е Украйна. Той не очаква кризата в Сирия, където също имаме износ на пшеница, да се отрази на сектора, тъй като основният ни пазар на зърно е ЕС.

Ангел Вукодинов смята, че голяма част от производителите тази година ще са принудени бързо да реализират зърното, което може да се отрази на приходите им и оттам – на реколтата през 2016 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още