IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма реформа... малки пенсии

Пенсионната реформа – достойни старини или мизерни пенсии, стабилност на системата или нов дефицит

08:24 | 01.01.16 г. 43
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добър опит за реформа

Социалният министър Ивайло Калфин определи пенсионната реформа като успешна, защото според него променените параметри гарантират по-високи пенсии на новопенсиониращите се в бъдеще, гарантира спестен ресурс, с който може да се помогне на хората с по-ниски пенсии и се укрепва стабилността на системата.

Анализи на икономисти обаче сочат, че сред промените има и крайно належащи стъпки, които ще подобрят баланса на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в НОИ, но и няколко, които ще го влошат. В дългосрочен план ефектът от промените ще е по-голям дефицит в НОИ спрямо този, който би се получил, ако не се променя абсолютно нищо. Също смятат, че повишаването на възрастта и стажа е прекалено плавно, което води и до по-нисък позитивен ефект върху балансите на НОИ в сравнение с този от вдигането на осигуровките. 

Пенсионната реформа не намери верните стъпки. Посоката е вярна, но не и стъпките, коментира в същия дух бившият социален министър Иван Нейков за Investor.bg. Данните на НОИ към края на годината го потвърждават – расте броят на пенсионерите, а в същото време се дават и нови възможности за ранно пенсиониране. Това ще генерира нов дефицит в осигурителната система и ще изисква отново държавни трансфери от бюджета към НОИ, коментира той.

Отново се отлага и решението за инвалидните пенсии, откъдето идва и сериозна част от дефицита в системата, отбеляза експертът. А отлагането за след десетилетия на увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е политически удобно, но от това няма да спечелят нито пенсионерите, нито осигурителният институт, твърди той.

Напротив, чакат ни дълги години с ниски пенсии. По-оправдан беше подходът на по-бързи, а не миши стъпки за възрастта и стажа, защото изчезва ползата от тях в сегашния им вид. В същото време не беше премахнат и таванът на пенсиите. Всичко това означава по думите на Нейков, че през 2016 година ще имаме замразяване на размера на пенсиите, което не мотивира хората да работят по-дълги години. Не се виждат резултатите от реформата, обобщи той и коментира, че 2015 година не е била добра година за осигурителната ни система, а е била година на добри опити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: ... годината на дългоочакваната, същинската, надяваме се, последната пенсионна реформа. Не може някаква козметична половинчата, с неясни цели 'реформа', чиято цел единствена е запазване на статуквото и отлагане на проблемите за в бъдеще да бъде последна. Няма откъде да и дойде последността.Реформата ще свърши, когато Социалното се обяви за тотално неадекватно по проблема с пенсиите, каквото всъщност е, и всеки да има право да си премести пенсиите в неговото собствено ресорно министерство или в Икономиката, а защо не и в Енергетиката.Лично аз не съм убеден, че един социален дисертант с нематериална дисертация от Социалното може да борави и да управлява парите ми по-добре от Енергетиката. Там поне това ще са живи пари и ще допринасят реално за икономически растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
уточнение към коментар 42 За разбирането имах предвид четящите тук и ще се радвам ако повече разбират и да обясняват на другите като геометрична прогресия Но както не може да се отвори мозъка и да се сложат буквите ,числата и таблиците за смятане и на другият ден човек да почне да чете ,смята а иска учене,четене и мислене така е ,и при икономиката защото е особена и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29и след столетия история нещата се знаят ,и проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса(доказано научно) - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма и отделна тема е от къде да се вземат парите - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКойто иска да чете - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Виждам ,че разбираш и благодаря за подкрепата макар ,че малко ме интересува колко минуса ще слага или колко ще разберат защото аз се чувствам длъжен да пиша ,да казвам истината И не става въпрос само за икономика защото от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Мнението ми за частните фондове е че са едни елементарни обирджии на които ако не ме задължат със закон и стотинка бакшиш не бих оставил! :))))) Има достатъчно други *** да ги хранят! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Честно казано аз също много се пазя от държавата по простата причина че на никой не му е хубаво когато му вземат. :)))) Това че го правя не значи че за БГ народа е хубаво. Правя го защото такива са установените правила. По точно липсата на такива за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Аз съм на принципа по-малко държаваСвобода бе"===Честно казано аз също много се пазя от държавата. :)))) Това че го правя не значи че за БГ народа е хубаво. Свободата е различно нещо от Свободията. Всички ние сме част от групата наречена българи и съществуваме като такива/все още/ благодарение на държавата ни! Една от неизменните функции на държавата /без която това политическо образувание не би се наричало държава/ да защитава интересите на всички в нея. И на слаби и на силни. Няма такава държава в която всички да са бизнесмени, умни и силни и без просяци и работници. Едните без другите няма как да съществуват! Така че по голямо уважение към ДЪРЖАВАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тезата която защитаваш е вярна, но не очаквай разбиране. Не и в БГ. Тук никой не ти гледа икономически теории. :)))) Гето ръководено от главатари на банди. Колкото бандитските главатари по света се ръководят от икономически закони в дейността си толкова и "елита в БГ. Останалите които разсъждават по въпроса обикновенно го правят субективно изхождайки от това как на тях им е изгодно. Така да се каже гледат от собствената си камбанария. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Тенденциите в световен мащаб: 1. След 20 години ще изчезнат половината от работните места вследствие роботизацията, която е в пълен ход! Кой ще плаща данъците, от които държавата удържа пенсиите?2. Колкото и да ми режат коментара от инвестора, книгата на Джереми Ръфкин за Икономиката на достъпа, е факт и голяма част от неговите прогнози се сбъдват - напр. за натиска с цел премахване на парите в брой и принудителното въвеждане на задължителни безналични плащания, които ще заробят всички! Но това е целта на неолиберализма и това ни чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 8 години
Атанасио,само за теб и само сега, ти обяснявам като на 10 годишно учениче.Та, с цитираното от теб изречение ИСКАМ ДА КАЖЕМ ЧЕ НЕ ИНДИВИДА В БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ПЕНЦИА, А СИСТЕМАТА. Само и единствено системата прави некви вноски, събира некви фондове и накрая плаща на индивида по-малко от необходимото за ОЦЕЛЯВАНЕ. И ИЗХОДЪ Е В РЪЦЕТЕ НА АК47.....И не, не сметам да ти превеждам още символи от които и да са мои постове. Все пак гениален писач си, ФЕД учи български с атанасио диалект, за да мое ти осмисли нещата на 100%.Некога, ама само у един миг, да ти е хрумвало, че насилиата и убийствата са естествено състояние в природата. и че тва го доказваш дори в твойте постове?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Първо някои неща не може да се обяснят с малко думи и затова пиша повече чрез продължение на коментарите Второ твоите писания - ''Останалите, просто немама нужда от пенции. АК47 ше се погрижи'' са за *** и прокуратурата защото подтикват към насилие и убийства защото е АК47 е автомат калашник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още