IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 година в търсене на алтернативите на руския природен газ

Водещата роля в газовата сфера в Централна и Югоизточна Европа ще си оспорят три държави - България, Гърция и Турция

08:12 | 31.12.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 
През ноември пък Ципрас беше на посещение в Израел, където основната тема отново беше енергетиката. Нещо повече - гръцкият премиер даде много сериозна заявка да бъде посредник на Израел при решаването на палестинския въпрос.
 
Първата стъпка в тази насока всъщност вече е направена - парламентът призна Палестина като независима държава в границите, определени с резолюция на ООН от 1967 година. Това решение беше подкрепено единодушно от депутатите на 22 декември 2015 година с мотива, че то ще спомогне за мирния процес и намаляването на напрежението в района на Близкия изток.

За да не дразни Тел Авив обаче гръцкото правителство допълнително ще прецени най-подходящия момент да се съобрази с препоръката на парламента да признае Палестина.

През последните години в Средиземно море бяха открити няколко перспективни полета, сред които Афродита, Левиатан, Тамар и Зохр, които могат да помогнат на южната ни съседка в плановете й да превземе газовото поле на Европа.

Разработването на тези полета пък ще бъде обект на преговори по време на планирани за първия месец на 2016 година срещи между Ципрас и Нетаняху в Йерусалим, както и на тристранна среща в Никозия между лидерите на Гърция, Израел и Кипър. 

През февруари пък е планирано и посещение на гръцкия премиер в Иран, който след премахването на санкциите също се превръща във важен източник на алтернативи на руския газ. 

А всъщност докато "Турски поток" не бъде официално прекратен, Гърция ще може да се надява и на руски природен газ. Първоначалните планове бяха тръбите да захранят газов хъб на територията на страната и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите на Газпром в Европа.

Страната може да захранва региона и с втечнен газ през своите терминали - бъдещи и вече изградени. В това отношение България не може да разчита на втечнен газ от Катар или Северна Африка, защото танкерите, превозващи суровината не могат да преминават през Босфора. Ограничението е въведено от турските власти.

Всички тези проекти разбира се все още са в сферата на вероятностите, но ако Гърция успее да ги реализира, безспорно страната ще бъде незаобиколим фактор при разпределението на газовите потоци. 

Освен, ако не бъде изненадана от новата позиция на Турция. Заради охладнелите руско-турски отношения Анкара също активно започна да търси алтернативи на руския природен газ и в това отношение тя вече се превръща в сериозен конкурент на Европа.

Неочакваната конкуренция на Турция

Първото посещение на премиера Ахмет Давутоглу след като зае поста си през ноември, беше в Баку и получи уверенията на партньорите, че работата по Трансанадолския газопровод (TANAP), част от Южния газов коридор, ще бъде ускорена.

В интервю за CNN Turk в края на годината пък външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу пък съобщи, че страната ще преговаря с Израел за доставки на природен газ. Коментарите на висши чиновници пред турски медии са, че Израел може да доставя газ за Турция чрез нов газопровод по дъното на Средиземно море, по който да минават около 30 млрд. куб. метра газ годишно - 10 млрд. куб. метра за Турция, а останалото количество - транзит за Европа.

Разбира се, колкото и да е засегната от свалянето на бомбардировача Су-24 от страна на турските ВВС, Русия едва ли ще остане без реакция на тези планове. Турция е вторият по големина пазар на руския природен газ в Европа, след Германия. Около половината от суровината страната получава по газопровода "Син поток", а останалата - чрез транзит през България. 

А тепърва поглед към европейския газов пазар ще отправя Иран.

2015 година в Европа премина под знака на търсенето на новите източници на природен газ, които ще гарантират сигурността на доставките. Нужните източници вече са налице, но тепърва ще трябва да се търсят начините суровината да бъде доведена до пазарите.

Действията досега показват и още нещо, което ще поставя своя отпечатък и през 2016 година - всеки участник дърпа чергата към себе си и се опитва да се превърне във фактор. В резултат се чертаят нови газопроводи и връзки, а се пренебрегва съществуващата инфраструктура, която с по-малко инвестиции може да заработи в изпълнение на плановете за диверсификация и сигурност на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Благодарение на всички управляващи гарнитури в България след 1989 година и пълното подчинение на националните интереси на чуждите геополитечски центрове ние като страна сме доведени до практически пълна безизходица в снабдяването с природен газ. В случая ни помага единствено разбиването на тежката българска промишленост под натиска на новите ни "приятели" и намалената консумация на синьо гориво. Но реално ние нямаме адекватна алтернатива на руския газ, освен чрез Гърция да се снабдяваме с втечнен катарски газ , чиято цена на моменти е два пъти по висока от тази на тръбния руски газ. Вариантите , Азербайджан, Туркменистан , или Иран са или реално неосъществими или тяхната реализация е възможна но в дългосрочен план! Да ни е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
при сегашната консумация на газ има запаси за 5000-6000 год. и ако се увеличи какво правим след като свърши и още по-важното на колко процента може да се откажем от въглеводородите ????Ще му мислим след 5-6000 години.Нефт и газ има още мнооого!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
Атанасио , Атанасио , нефта стана 35 долара - ти пееш , че ша свърши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Яжте ФАСУЛ българи, и мразете ***! ха ха ха Колкото повече го мразите толкова повече газ ще произвеждате! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Единствената алтернатива на хоризонта е добрия стар ФАСУЛ! Повечеко от него по Нова година и всеки ще си произведе газ за отопление през студените януарски дни. За индустриални нужди обаче, ще са необходини по големи количества доставки американски ГМО /специална газова селекция/ фасул! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 7 Трябва да се мисли 50-100год. напред тоест столетия а фактите са :- при сегашната консумация на газ има запаси за 50-60год. и ако се увеличи какво правим след като свърши и още по-важното на колко процента може да се откажем от въглеводородите ????Чел съм статии ,че от петрола може да се откажем на 80-90% тоест трябва да си оставим за столетия наред а за въглищата за първо време има измислени технологии за улавяне на всички газаове които излизат от ТЕЦ ,и тъй като запасите са 200год. което не означава ,че не трябва да се намали консумацията включително ТЕЦ-вете да са когенерация тоест трябва всички мощности на въглеводороди трябва да са помощни към ВЕИ мощностите И се надявам да е вярно това - ''Най-голямата виртуална електроцентрала на света се намира в Германия..... смесва 3 ветропарка с обща мощност 12.6 MW, 20 фотоволтаични централи, които са 5.5 MW, помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение - http://greentech-bg.net/?p=7530
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
За алтернативите на газта тоест на изчрпаемите енерг.източници съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Мога да направя България независима на 80% от сегашните 80-90% зависимост от внос на газ,нефт ,и това се отнася за всички държави защото просто петрола свършва - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и заради глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Тоест започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин''с цел 6% бюдж.излишъци защото доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от БВПкоито се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Най подходящото заглавие е "В гонене на Михаля" . Инвестора да обясни на псуващия народ как , откъде и най вече кога и на каква цена ше дойде газта.А пък може довечера прецедента Плевнелиев да зарадва българския народ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
ае да спират да праат квот искат ..... сега ше извадя кожуха от долапа, че кат гледам май и молците са се гътнали от студ ..... :)) слагам масата, праа по една греяна и ше чакам 2016г. да видим какво ще ни донесе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
аз съм се подготвил , още от лятото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още