IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде отиде здравната реформа?

2017 е поредната година, в която скандалите, рокадите, показните акции и рестрикциите надделяха над реалните мерки за качествено и достъпно здравеопазване

15:18 | 02.01.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забравените приоритети

Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и развитие на електронното здравеопазване - това са две от най-важните мерки в сектор „Здравеопазване“, записани в управленската програма на кабинета за периода 2017-2021 година, след като кабинетът Борисов 3 встъпи в длъжност.

Темата за електронното здравеопазване, или т. нар. Националната здравна информационна система, вече е легендарна – винаги първи приоритет за всички управляващи и никакви стъпки в тази посока и през тази година. Досега за изграждането на системата са похарчени милиони евросредства, но реализацията не се случва.

Дори Сметната палата публикува доклад, в който констатира пълен провал в усилията на управляващите за въвеждане на електронно здравеопазване през последните 10 години. В последна сметка парламентът даде срок от две години за въвеждане на системата за електронно здравеопазване в България.

А въпросът за демонополизацията на НЗОК е почти митичен по същите причини. Витае пълно мълчание по бъдещето на тази същинска реформа, а говоренето за електронно досие, направление, рецепта и карта също са в бъдеще време.

Лекарствата - вечната гореща тема

Два въпроса нажежиха не само сектора, но и обществеността – паралелният износ и опитът за въвеждане на забрана за плащане на нови иновативни лекарства през следващата година. След проверки заради паралелния износ на лекарства от институциите, бе обяснено, че процедурата е законна, но води до недостиг на лекарства.

Мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства бе заявен в дневния ред на проф. Николай Петров и към края на годината получи развитие. С решение на правителството се очаква да се даде тласък на промените, така че режимът да се регулира и да не се допуска недостиг на важни животозастрашаващи медикаменти на нашия пазар.

Що се отнася до безславния опит за въвеждане на мораториум върху плащането от НЗОК на нови терапии за догодина, то може да се определи като парламентарен фарс.

Накратко - спорният Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. бе приет от управляващото мнозинство въпреки обществения протест и аргументите на опозицията. Текстът от закона бе атакуван и от президента, който наложи вето. То обаче беше отхвърлено от депутатите. Последва серия от разговори между премиера и държавния глава, след което бе обявено, че мораториумът ще остане, но средствата за лечението на пациентите, които се нуждаят от иновативно лечение, ще се плащат от бюджета. Последва нова серия от разговори между председателите на всички парламентарни групи с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите, което доведе до ново предложение за отпадане на мораториума и то от страна на неговите вносители – ГЕРБ. В последна сметка забраната бе отменена.

След всички скандали, рокади и спецакции и тази година се оказва нулева за здравния сектор – заради липсата на реални реформи, заради липсата на политическа воля за промяна на модела, по който функционира българската здравна система. Годината приключи за българското здравеопазване с неговите стари проблеми – невъзможност за овладяване на преразхода в системата и пълна липса на контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
george353
преди 6 години
"Здравна реформа" е термин толкова изпразнен от съдържание, че почти не съществува, нещо като холограма. Как да реформираш държавна структура проядена от корупция, спекулации, скандали, лъжи, опортюнизъм в най-извратената му форма. Тя е като черна дупка през която и светлина не минава. Морално пропаднали типове щели да правят реформа. Когато адът замръзне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 6 години
"Корупционният скандал" за проф. Петров трябва да е в кавички, защото това беше добър повод професорът да се оттегли от това блато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Отиде там където и откраднатите от КТБ пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
sando1
преди 6 години
Баси празнодумството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
При допусканата липса на защита срещу вредното влияние от парите е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходимо прилагането на защита срещу вредното влияние от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
У кофата , дето и е мястото ! " Задължително здравеопазване " е такова животно нема как да съществува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още