IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансова децентрализация през крив макарон

Общините постоянно се опитват да се отскубнат от хватката на държавата, но в същото време не спират да тропат на вратата на финансовия министър

08:08 | 29.03.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Според една японска поговорка събирането на пари е като копаене с игла, а харченето е като вода в пясък. Нещо такова се случва и с българските общини и едва ли ще е пресилено, ако кажем, че повече от половината щяха да са фалирали, ако бяха частни фирми.

Бавно и полека финансовата им децентрализация се превърна в едно имагинерно понятие. За нея се говори упорито повече от десетилетие, но също толкова упорито тя просто не се случва.

Явно обаче и на финансовия министър Владислав Горанов му омръзна да спасяват закъсали общини с пари от държавния бюджет, защото по време на последния петъчен парламентарен контрол от трибуната той категорично заяви, че финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България. 

Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци

Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, а ако те имат финансови трудности - да повишат данъците, предложи Горанов. Според него дефицитът от събиране на местни данъци е основният проблем на кметовете за да „вържат бюджета“. „Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", каза министърът.

Финансовата децентрализация според него не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини. 

Нужни са промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) свързани с данъците за колите и за имотите на физическите лица, поясни Горанов. Той добави, че методът за данък върху стойността на автомобила, а не върху екологичната му стойност, е грешен. "Допускаме леко да станем гробницата на Европа за дизелови автомобили. Ако не вземем мерки всички стари дизели ще дойдат тук", каза още Горанов.

Според Дора Янкова от БСП обаче една година преди местните избори никой няма да прави сериозни промени в ЗМДТ. „Промяната в размера на такса смет е отложена за началото на следващия мандат, бюджетите за тази година вече са приети, а следващите ще бъдат предизборни. Ако ще има нова регулация, то тя ще е най-рано през 2020 г.“, обясни тя. Според депутата много общини са в структурен дефицит – те не могат да гарантират публичните услуги, които са задължени по закон, но нямат приходи, с които да платят за тях. Този проблем се решава със заеми или декапитализиране на общините, уточни Янкова.

„Има остаряла среда, свързана с местните данъци и такси, липса на алтернативни източници за общините. Централизацията води тези източници към правителството. Но проблемът е друг, 15% от публичните ресурси отиват към общините, в ЕС е 30%. Общините трябва да имат допълнителни стимули, за да провокират адекватна бизнес среда. През 2017 г. с постановления на Министерски съвет са похарчени 2,2 млрд. лв. „под черта“, от тях около 400 млн. лв. Са били за общините. Тази практика обаче не води до целенасочено въздействие, има много по-функционални методи за администриране и разпределяне на приходите в държавния бюджет“, обясни още Дора Янкова. 

Като оставим за малко по-надолу разсъжденията относно вдигането на ставките, трябва да признаем, че изказването на Горанов е похвално. Крайно време е управляващите (включително и в местните парламенти) да  осъзнаят ясно, че финансовата децентрализация на общините не се случва. Отделните населени места на територията на България продължават да са силно зависими от държавата и все така задлъжнели към хазната. За лошия им мениджмънт пък можем да си говорим още по-дълго.

В общи линии, най-неотложните задачи пред една община са осигуряване на поддръжка на инфраструктурата, по-конкретно пътната, базите на образованието и здравеопазването, подобряване на ВиК инфраструктурата в градовете и селата, както и осигуряване на достатъчно средства за издръжка на социалните заведения. С една дума – инфраструктура, трябва адекватна инфраструктура! За която обаче общините нямат ресурс.

"През тази година общините очакват приоритетно да работим с министерството по отношение на актуализиране на ЗМДТ, така че да осигурим по-добро обвързване на основата за облагане на имотите и на превозните средства до реалните им пазарни оценки. На този етап, няма законова възможност за въвеждането на каквито и да било промени в данъчните ставки за 2018 г. – законът забранява през текущата година такива да бъдат правени. Каквито и дискусии да бъдат проведени по отношение на подобряването на механизмите за определянето на т.нар. облагаема база, това не винаги означава общо повишение на приходите. С увеличението на данъчната тежест, приходите на държавата ще растат, но само до една определена точка. След тази точка допълнителното повишаване на данъчната ставка води до намаление на приходите и при данъчна ставка от 100% данъчните приходи са нулеви", коментираха за Investor.bg от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). 

Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
След 2030-та за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет боклукчарниците ще ги събират на ромите от раждаемостта, един град смехономика, малкия и средния частен бизнес масово предстои да фалира, особено в провинцията, предстои да го видите, радвайте се, БЪЛГАРИ, докато още ви има ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Не го брой само като къщи. Тези хора плащат и други данъци 20% от пенсиите и заплатите също са данъци, те не са собственост на правителството, а трябва да отиват за облагородяване на района в който се плащат, за заплата на полиция, на лекари и т.н., голяма част от данъчните постъпления са и от ДОО 10%, косвени данъци като акцизи върху горива, данъци на коли, винетки. тези данъци освен пряко, се плащат и косвено влизайки в цените на стоките, лекарствата, тока и др. които хората си купуват. Като цяло налозите в България по официална статистика са към 47% от брутния доход (косвени+преки) което е много близо до средното за Европа, мисля че средното за ЕС беше 52, 53% има разбира се иключение във скандинавските страни там е 72-75%. Голяма част от хората в малките села работят извън населеното си място, поради причини ясни на всички, някои казват, че тези хора трябва да си плащат данъците в градовете в които са отишли да работят щото, амортизират инфраструктурата там. Това малко е съпоставимо със следния пример: "ще ти отдържам от заплатата амортизация за лопатата щото като копаш я кабиш и трошиш дръжките." Всичко това показва за колко ниска цена се цаним да работим, след като с 40 години труд от данъците ни не е могла държавата да ни изкопа една канализация и да ни сложи 30 метра асфалт пред къщата. Очевидно е, че това ниско заплащане е увеличило драстично печалбите на твоя работодател (сега частна вирма преди 10-ти държавата), ами след като ситуацията е такава, ще се облагат свръх печалбите на фирмите и те ще отиват за малките села и градовете, защото тези пари се изцеждат за сметка на работещите. Извинявай, но както една фирма трябва да покрива поне разходите си за съществуване, така и един работещ човек е справедливо да може да ги покрива и в тези разходи влизат и данъците за инфраструктурата му. Иначе накрая наистина всички ще дойдем да живеем в маломерни жилища в клетки от по 8 кв. м. под мостовете в София и пак ше викаме ми не стигат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
След това както казах раждаемостта на ромите ще пълни бюджета ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Ама не искат да си свиват разходите, е кметовете къщи за по 500 000 лв вдигат, а такива като кретено-масона горанов за по няколко милиона, кога точно ще се оправи държавата, няма никакъв шанс вече, оттук нататък само надолу, ще се фантазирате още макс 3 години, че нещо се случва смислено и после реалността на държавата и българската икономика ще се разбере официално, до 2030-та един град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
bojko84
преди 6 години
Ами като не искат да вдигат данъците да си свият разходите за услугите. Като не можеш да си позволиш да плащаш по-висок пакет телевизия, подписваш на по-нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Съвсем скоро балончето от заеми и еврофондове ще се спука и грабителската герберска приказка приключва, след тях и държавата. Те бяха последният пирон в ковчега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Искам само да ви кажа, че от 3 млн се краде минимум 1, ама минимума се краде мн рядко. Малкия и средния частен сектор в България до 2025-та ще фалира масово, особено в ромската провинция, държавата е все по-разграбена и прасетата които я разграбиха си мислят, че вечно ще запълват дупките от разграбения бюджет с пари от частният сектор. До 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/гинкочарник/шишичарник/боклукчарник, пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет държавата ще ги събира на ромите от раждаемостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 6 години
Направи една сметка - едно село с 200 къщи.. какви данъци събира на година? по 5 лева = 1000 лева. С хиляда лева, какво по-напред? Хайде да не е село - градче с 2000 къщи/жилища - по 50/даже е много/ лева средно на година да е данъка - 100 хил. лева на година - за кое по-напред? за улиците, за детските градини, за осветлението? за не знам какво си още... за общинските служители.. за кмета? Че се краде се.. то явно това е нещо което не може да се избегне напълно. Особено при калпавата правораздавателна система. А се краде, щото нямат ясни и точни задължения по поддръжка на инфраструткурата. Всичко е концерт по желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Съсипията е пълна. Значи веднъж с неадекватната политика държавата съсипа провинцията и формира само 4 града където може да се живее що годе нормално, в цялата страна, а голяма част от хората имигрираха на вън. Втори път прозрението е за вдигане на данъците за места където и без това останалите и малко хора едвам оцеляват и е под въпрос изобщо съществуването след 20 год. на общините.Все едно българите си нямат държава, а някаква търанична влас, която ги е хванала за роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да ти кажа че не е само до данъците, ако знаеш как се краде по малките населени местаи това е основния проблем, плюс голяма доза некадърност ... иначе понеже се спомена инфраструктура (пернишка), за това по скоро визирах пътните им данъци (винетки), а те са точно колкото нашите... иначе си прав де :):) ... кажи ми що опукаха 3 млрд. лева държавна пара да санират частни имоти ? вместо за нещо полезно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още