IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 

Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение, каза Ваня Григорова. И цитира данни на Агенция по заетостта към 5 ноември, според които свободните работни места са малко над 13 хиляди за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди. Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас – 90% от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа. Приемливите заплати са едва 9 процента от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати. 89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Данните до запитване в агенциите и сайтовете за обяви за работа показват, че ако има глад за кадри, то не е за България, а за износ към Западна Европа, посочи тя. И допълни, че не е ясно доколко обявите са реални, а не имиджови за атрактивните позиции с атрактивно заплащане.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг по отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест. За първите 9 месеца на 2017 година има обявени 409 свободни работни места за инженери, а 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация. Причините за незаемане на тези работни места са заплатите, посочи тя. И допълни, че често се предлагат възнаграждения от около 700 лева при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната. Такова възнаграждение ще им позволи стандарт на живот като този, който поддържат в Германия и Холандия, отчита анализът.

Григорова отбеляза и друго несъответствие - въпреки твърденията на бизнеса, че няма квалифициран персонал, към 2015 година 82% от работодателите, които не организират обучения, твърдят в анкета, че не го правят, защото успяват да си намерят квалифицирани кадри.

Григорова посочи, че основният проблем в България е свързан със закриването на техникумите, което лишава българският пазар от специалисти, както и ниският престиж на работническата професия. Тя смята обаче, че не трябва да се приемат "смущаващите" работодателски предложения да се ограничи приемът в математическите и езиковите гимназии, а да се приложи модел, който възражда професионалното образование, но с договорно споразумение с потенциалните бъдещи работници, с което бизнесът да се ангажира с добро заплащане за определен период. Бизнесът настоява за централно планиране, но не и за договорно споразумение, отбеляза Григорова.

Експертът предложи още работодателите да са задължени да обявяват свободните си работни места в Агенцията по заетостта, което ще даде реална картина на пазара на труда.

Срещите са показали още, че за да се завърнат заварчици и технолози от Словения в България, е необходимо тук да им се осигури 1600-1700 лева заплата.

В резултат на промените в трудовото законодателство работодателите очакват в следващите няколко години в България да дойдат половин милион работници от трети страни. В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10% от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната, то 1,7% от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, посочи Григорова. Това означава, че 2,7 млрд. лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, обобщи тя. 

Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Е де, е де :) Ако 16 к е висока, то тогава средната трябва сигурно да е 8000 к.Губиш се в числата, мисля :) Имайки предвид, минималната, средната и покупателната способност на 3 бона...спокойно може да се нарече високо възнаграждение.Сега...зависи кой какво разбира под "висок стандарт", генериран от висока заплата. Ако някой го свързва със ски в Алпите, двуразо море(веднъж в Южна Италия, веднъж в Испания), пътуване с редовни авиолинии и нови автомобили...знам ли, може и да не стигат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
На крак, о парии презрени,на крак, о роби на труда!Потиснати и унизени,ставайте срещу врага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 46 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
3000 лв. не е високоплатен. Избийте си от главите, че 3000 лв. е висока заплата. Висока заплата е 16 000 лв, а 3000 е екзистенциален минимум да не си биеш камшика към терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 48 rate down comment 0
george353
преди 5 години
500K работници от чужбина? Те хората от война бягат и ни заобикалят, та ще се преселят за 500 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 43 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Може много да пишем какви са ни работниците и дали са достатъчно и дали са квалифицирани, но по-важното, това което има значение е какви са ни работодателите. Много ми е интересно да прочета някакъв материал и за това и доколко те са "квалифицирани". За мене картината е шарена, но предимно мрачна. Личното ми мнение е, че точно работодателите са по-важната част от обществото ни и точно тяхното "качество" задава тон и определя какво е това общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
stat counter
преди 5 години
Да, и освен това договориха вдигането на маскималкия осигурителен праг да си го върнат на високо платените и високо квалифицирани хора, които са далеч от мисълта да се занимават с тях. От друга страна на онези, които членуват в тях това не им бърка в джоба защото могат само да си пожелаят този праг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 57 rate down comment 6
Dan Dash
преди 5 години
Браво Ваня, абсолютно правилно!Преди работодателите даваха малки заплати защото ... има конкуренция и защо да плащат повече като има хора, готови да работят и за по - малко пари... Сега обаче, когато те са на зор, правилата на конкуренцията не важат!?! Имало много вакантни позиции, нямало желаещи. Да, например по бензиностанците. Или в търговията. Със заплата 450 / 500лв. Що за достоен живот може да се води с тези пари? И не ми говорете, че немския продавач е 5 пъти по - производителен от нашия. Или, че английският фризьор обслужва пет пъти повече клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 30
Sakamano
преди 5 години
Тая синдикална лиcица явно се опитва да си припише заслугите за ръста на доходите, омаловажавайки недостига на кадри, което е истинската причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Е, точно това щях да напиша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 31
vkolev
преди 5 години
Синдикатите са най-големите кръвопийци на предприятията. Освен да говорят и пишат глупости, друго не съм видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още