IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 година – идеи за здравна реформа на хоризонта

Опитът да се премине през финансово премоделиране на здравната система засега изглеждат обречени

08:14 | 31.12.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пълно пренареждане на системата между другото

Междувременно, докато се обсъждаха горещо промените около новия здравноосигурителен модел, парламентът одобри бюджет за здраве за 2019 г., който предвижда пълно пренареждане на сектора.

Българското здравеопазване ще претърпи значими промени през 2019 година. Това вече е заложено в Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Бяха одобрени редица промени, които прокарват мащабни изменения във водещи закони в системата на здравеопазването. Поправките минаха през задния вход, през бюджетния закон за НЗОК, без обществено обсъждане и след заявеното несъгласие на различни съсловия и организации от здравния сектор. На практика държавата и здравните институции концентрират повече власт и контрол над здравната система - създава се мегаагенция за медицински надзор, която изземва правомощия на регионални и други контролни органи. Според приетото в закона разрешението за нови болници ще се одобрява от Министерски съвет, пререгистрацията на лечебните заведения ще се извършва по различен ред. Въвежда се принципът за разходна ефективност при заплащане на медикаментите. Беше одобрено закриване на Център "Фонд за лечение на деца" и прехвърляне на дейността му в НЗОК, така лечението в чужбина ще  минава през НЗОК.

Дъвката е-здравеопазване

Наред с дъвката  за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и през изминаващата година другата - за електронното здравеопазване, отново се отложи.

Темата за електронното здравеопазване, или въвеждането на т. нар. Националната здравна информационна система, е почти митична -  първи приоритет за управляващите и никакви стъпки в тази посока. И през тази година въпреки неколкократните опити за старт на търга, той бе обжалван и провалян.

Какво предстои?

Вариантите за промяна на модела ще се обсъждат поне до края на януари, след което ще има нова кръгла маса, на която ще бъде анонсиран одобреният съгласуван вариант за реформа. А дали 2019-та ще бъде годината, която ще донесе кардинална промяна в модела на здравно осигуряване, дали той ще бъде по-добър за пациентите, за медиците, за обществото, са въпроси без отговор на този етап. Засега обаче сигналите са, че нищо от предлаганите промени няма да се случи заради липсата на консенсус.

В хода на обсъжданията в работните групи се появиха и предложения за други модели – френския модел, холандския модел, които в момента също се дебатират.

Нагласите са по-скоро песимистични. Но този път не заради дефицит на идеи за реформи или заради липсата на политическа воля за промяна на модела, по който функционира българската здравна система, а заради дълбоките съмнения, че качеството на здравеопазването и неговата достъпност ще се подобри дори и след смяна на модела. Ще приключи ли безвремието в българското здравеопазването, както твърди министър Ананиев или ще са наливат още пари в сектора, преди да бъде реформиран, така че да се дава повече за същото, е въпрос за 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
В Република България влошаващата се ситуация при общественото здравеопазване е последица от липсата на защита срещу щети от прилагане на лева.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно обществено здравеопазване е необходима защита срещу щети от прилагане на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още