IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато Brexit удари...

През лондонските клирингови къщи минават стотици милиарди доалри под формата на деривати, чието бъдеще все още е неясно

10:42 | 07.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От информацията става ясно още, че при излизане на Обединеното кралство без сделка на българските инвеститори няма да могат да бъдат предлагани при условията на свободно предоставяне на услуги дялове на UCITS от Обединеното кралство. По отношение на търговията с деривати в рамките на ЕС и задълженията, които произтичат от Регламента за извънборсовите деривати, централни контрагенти и регистри на трансакции, следва да се има предвид сериозното участие на пазарни инфраструктури, регистрирани в Обединеното кралство. 

„По отношение на клиринга на финансовите договори за деривати е от изключителна важност, че някои от значимите централни контрагенти са базирани в Обединеното кралство и голяма част от клиринга в евро се извършва през централни контрагенти, със седалище в Обединеното кралство. Същото се отнася и до задължението на страните по договорите за деривати да докладват своите договори за деривати на регистър на трансакции – 5 от 8-те регистрирани към момента са базирани в Обединеното кралство. Поради това българските пазарни участници трябва да следят дали ще бъде предвиден режим на еквивалентност, който да позволява на тези инфраструктури от Обединеното кралство да продължат да предлагат услуги, съответстващи на законодателството на ЕС, или ще трябва да се насочат към използване на услугите на такива лица, установени в ЕС“, обясняват още от МФ.

От Deloitte също коментираха темата, макар и съвсем кратко. Според тях няма място за паника, а компаниите са взели мерки и не се очакват някакви сътресения в тази посока. 

Investor.bg се обърна за информация и към Комисията за финансов надзор (КФН). Оттам посочиха, че принципно решението на Обединеното кралство да излезе от ЕС включва и напускането на Европейския единен пазар на финансови услуги. Обединеното кралство ще стане „трета държава“ за целите на прилагането на законодателството, уреждащо финансовите пазари. В тази връзка например всички експозиции към фирми със седалище в Англия ще бъдат третирани като експозиции към трети държави.

„Всички участници на финансовите пазари, както от Великобритания, така и от ЕС са наясно с този факт и следва да са направили оценка на бизнес модела си и в случай на трансгранична дейност да са анализирали регулаторните и надзорни последствия от Brexit“, категорични са от КФН.

Според регулатора Brexit ще промени условията на европейските капиталови пазари, но негативното отражение ще бъде ограничено както по отношение на българските пенсионни фондове поради регионалната диверсификация на портфейлите им и дългосрочния характер на техните инвестиции, така и по отношение на застрахователните компании, поради инвестиционната политика на отделните застрахователни дружества.

Последна актуализация: 18:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 5 години
Чудесен коментар който обаче е съобразен единствено и само от правилата които налагат ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ !!Някой попита ли какво е мнението на КОРОНАТА свързано със свободното движение на капитали от нейната финансова система?ДАЛИ ЩЕ ГО ПОЗВОЛИ или господа европейските *** си мислят , че системата в Англия им е подвластна?Сори но ИМПЕРИЯТА няма да допусне срив на финансовия си пазар и всички операции по прехвърляне на банкови активи ще са ПОД НЕИН КОНТРОЛ , а не под контрола на БРЮКСЕЛ!!Вероятно е да се раздели с някои токсични деривати , които при предстоящият световен финансов срив ще са и в тягуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още