IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато Brexit удари...

През лондонските клирингови къщи минават стотици милиарди доалри под формата на деривати, чието бъдеще все още е неясно

10:42 | 07.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От КФН уточняват още, че България е неотменна част от европейския единен пазар на финансови услуги и съответно ще прилага правилата за клиринг на деривативни инструменти такива каквито са в регламента за извънборсовите деривати, централни контрагенти и регистри на трансакции (Регламент (ЕС) 648/2012). Във връзка с възможността за излизането на Обединеното кралство от ЕС без сключено споразумение, Европейски орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) е публикувал изявление на 19 декември 2018 г. за своите планове за признаване на Централните контрагенти, установени в Англия, с оглед ограничаване на риска от срив на централизирания клиринг и за избягване на негативното въздействие върху финансовата стабилност на ЕС. В това си изявление ЕОЦКП съобщава за приетото решение на ЕК от 19 декември 2018 г.,  определящо за ограничен период от време, че регулаторната рамка на Великобритания приложима към Централен контрагент (ЦК) в Обединеното кралство е еквивалентна, съгласно Регламент (ЕС) 648/2012. Тоест централните контрагенти от Островната държава могат да предоставят услугата клиринг на територията на ЕС.

Конкретно по отношение на дружествата, поднадзорни на КФН, може да се каже, че пенсионноосигурителните компании ползват традиционно форуърдни валутни договори и договори за лихвен суап за хеджиране на инвестиционните рискове на управляваните от тях фондове, обясниха още от регулатора. Към момента на нито един от тези договори не се извършва клиринг от  институция, базирана в Обединеното кралство. Българските застрахователи имат силно ограничени експозиции в деривативни инструменти на емитенти с местоположение във Великобритания, поради което ефектът от Brexit няма да окаже съществено влияние. Но от своя страна застрахователите трябва да се съобразят с вероятността британските финансови институции да загубят правото си да предоставят услуги в Европейския съюз, предупреждават от регулатора.

„Договорите за лихвен суап за хеджиране на инвестиционните рискове на пенсионноосигурителните фондове не са клиринговани от институции, базирани в Обединеното кралство. Възможността фондовете, управлявани от пенсионноосигурителни дружества, които са част от международни финансови групи да претърпят загуби в резултат на вътрешногрупова нестабилност е малка, защото средствата на пенсионните фондове са отделени от средствата на компаниите, които ги управляват.  Поради това е невъзможно тези средства да бъдат ползвани за покриване на загуби, реализирани от други участници в групата. По отношение на застрахователните компании - не се очаква повишаване на цената на застрахователните услуги поради силно ограничената експозиция в деривативни инструменти на емитенти с местоположение във Великобритания“, обясниха от КФН. Според регулатора след като Обединеното кралство стане „трета държава“ към фирмите със седалище в Обединеното кралство ще се прилагат всички правила на европейското законодателство, уреждащо дейността на финансовите пазари, които касаят „трети държави“. Тези фирми вече няма да могат да се възползват от правото на свободно предоставяне на услуги или правото на установяване, от което се ползват дружествата от ЕС.

Въпреки приближаването на 29 март 2019 г. бъдещите отношения на Обединеното кралство и ЕС продължават да бъдат неясни, въпреки подготвения проект на споразумение. По отношение на финансовите услуги, които са чувствителна област и за двете страни, би било много положително да се постигне споразумение, което да осигури плавен преход без сътресения за финансовите пазари. Със своето решение за временно признаване на еквивалентността на регулаторната рамка, приложима към ЦК, установени във Великобритания, Европейската комисия предложи изход от създалото се положение, в случай че не бъде постигнато споразумение. 

КФН, като член на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейския орган за ценни книжа и пазари, участвала активно в работата на комитетите и работните групи на тези органи. Европейските надзорни органи следят развитието на преговорните процеси и съответно реагират.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване още през май 2018 година публикува на своята интернет страница становище относно платежоспособността на застрахователите и презастрахователите в контекста на  Brexit.

От КФН припомнят още, че един от последните проекти, реализиран съвместно от европейските надзорни органи (ЕНО) - Европейския банков орган, Европейския орган за ценни книжа и пазари и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, приключи с изготвянето на проект на регулаторни технически стандарти, които променят реда за предоставяне на обезпечения по договори за извънборсови деривати, ако една от страните е базирана в Обединеното кралство. Стандартите ще имат действие единствено, ако не бъде постигнато споразумение за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Едно е ясно - към днешна дата нито Великобритания, нито ЕС изглеждат достатъчно добре подготвени за развода си. Тъжно, жалко и опасно... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 5 години
Чудесен коментар който обаче е съобразен единствено и само от правилата които налагат ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ !!Някой попита ли какво е мнението на КОРОНАТА свързано със свободното движение на капитали от нейната финансова система?ДАЛИ ЩЕ ГО ПОЗВОЛИ или господа европейските *** си мислят , че системата в Англия им е подвластна?Сори но ИМПЕРИЯТА няма да допусне срив на финансовия си пазар и всички операции по прехвърляне на банкови активи ще са ПОД НЕИН КОНТРОЛ , а не под контрола на БРЮКСЕЛ!!Вероятно е да се раздели с някои токсични деривати , които при предстоящият световен финансов срив ще са и в тягуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още