IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В хватката на пандемията българският туризъм опита да пробие път

Коронавирусът подложи на силен натиск туристическата индустрия в света и в България. Сривовете са драматични, а възстановяването се очаква към 2023 г.

15:30 | 01.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според Драганов индивидуалното обслужване в тесен формат е устойчиво и инвеститорите в този вид туризъм имат бъдеще, защото той бързо се възстановява от кризи. Този вид туризъм трябва да бъде подкрепян и от държавата. „Но за индустриалния туризъм, в който сме направили големи инвестиции, трябва да преоценим неговата роля с оглед на това, че беше насочен към чужденци с договорени ниски цени за големи капацитети“, посочи Драганов.

Държавната подкрепа – закъсняла и сбъркана

Очаквано пандемията се отрази пагубно на приходите както на турагентите, така и на хотелиерския бизнес, включително и през най-активните летни месеци. Ограниченията от пролетта у нас блокираха почти напълно работата на хотелиерите, а след раздвижването през лятото есенните рестрикции, включително и по коледните и новогодишни празници, засилиха напрежението в бранша. Като цяло всички представители на сектора останаха недоволни от забавената и невсеобхватна държавна помощ. 

„Подобна криза в туризма досега не е имало – нито в България, нито по света. Излизането от нея зависи най-вече от държавната политика за сектора. Важна е и националната туристическа реклама, която трябва да бъде по-сериозна и да се следи изкъсо ефектът от нея“, посочи Димитър Попов. За него в целия сектор мерките са закъснели, помощта е ненавременна и неточна, а мерките, както бяха дефинирани в началото, неработещи за сектора на туризма.

„Влиянието на пандемията е пагубно за туризма глобално, но със своевременно подпомагане наши конкуренти в съседни страни си запазиха бизнеса, а ние останахме неконкурентоспособни с идентични продукти“, разказа той.

Ударът върху туризма заради блокадите може да се минимизира и това може да стане само с държавна подкрепа, категоричен е и Румен Драганов. В голяма степен моделите в туризма ще останат същите, не се очаква промяна в нагласата на хората да пътуват и да почиват, смята той. И прогнозира, че българският туризъм ще се възстанови с параметрите от 2019 г. със старта на масовата имунизация.

„Подобно възстановяване на сектора може да се очаква в края на 2022 г. или началото на 2023 година. Периодът до тогава ще е белязан от по-слаби резултати и повече компенсации от държавата“, смята Драганов.

Преди Covid пандемията туризмът имаше ключова роля за икономиката на България – сектор, който осигурява 14% от БВП и хиляди работни места. Когато здравната криза, причинена от пандемията, си отиде, секторът със сигурност ще се рестартира. Може би сега е подходящият момент за преосмисляне и изграждане на правилните стратегии за този важен отрасъл за икономиката на страната ни. Браншът успя да покаже способности за преструктуриране на туризма у нас към по-устойчиво развитие – чрез местни и селски туристически инициативи, повече пътувания извън активните сезони, алтернативни форми на туризъм в персонализиран формат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
travelboy
преди 3 години
Големият индустриален туризъм да отива в киреча.Днес ходих до Св.Консъантин и Елена.Строеж до строеж.Ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Путин говори за епидемия.Тука крещят се пандемия.Верно, объркал се е дъртакот, орта мрът, нея кой а ги рови... мъка, пфайзерска, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още