IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката преди етиката - мрачната стратегия за ваксинация на България

България се фокусира върху защитата на икономиката, вместо да спасява възрастни хора от Covid, но се провали и с това, пише Люба Късова

14:25 | 20.05.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Приоритетните групи на Обединеното кралство са ясни. На първо място целта е да се намали смъртността на Covid и едва след това да се ограничи разпространението му. Първите пет групи, на които се предлагат ваксинации в Англия (с подобен модел в другите британски държави), обхващат всички над 65 години, започвайки от най-уязвимите.

Петрова заключава, че българският план за ваксинация „придава по-голяма стойност на държавния апарат и икономиката, отколкото на живота и здравето на хората“ и следователно „създава неравенство, като не дава приоритет на тези, които най-много се нуждаят от ваксини, и на тези, които вече се възползват от повече мощ и ресурси“.

През седмицата на смъртта на баща ми в България беше отчетено второто най-високо ниво на смъртност, свързана с Covid, в ЕС. Във Великобритания е отчетена четвъртата най-ниска смъртност в Европа, подчертава Късова. На 8 април (денят, в който е починал нейният баща), в България 7% от хората над 80 години са получили поне една доза ваксина, докато във Великобритания делът им е около 97%. Месец по-късно в България ваксинираните възрастни са само 10%.

Между февруари и април тази година смъртността за 70- до 89-годишните е била 124,5 на 100 000 в Англия в сравнение с 421,4 на 100 000 в България.

Поколение възрастни хора в България са жертвани в компромис с икономиката, посочва тя. „Спомням си обажданията, които направих на лекаря на баща ми, с молба той да бъде ваксиниран. Той е твърде назад в списъка с приоритетни за ваксиниране и за него няма налични ваксиниq е отговорът, който получих“, пише тя.

Ситуацията се влошава от неприличния разказ на правителството за третата вълна на пандемията, неуспешната кампания за ваксинация и медиите, които са обвинявани, че преследват скандали за сметка на ясната за разбиране информация и не успяват да държат сметка на управляващите.

„Животът на баща ми е един от хилядите изгубени в България. Той беше на 85, мъж с достатъчно жизненост, който трябваше да има повече време. Смъртта му бе предотвратима. Политиката на правителството се свеждаше до това, че той вече не е от икономическа стойност за обществото, така че животът му не си струва да бъде спасен“, коментира Късова.

И все пак подход, който разчита на ограничаване на Covid, а не на спасяване на животи, в крайна сметка е лош за икономиката. Като не защитава най-уязвимите, системата на здравеопазване е застрашена, пандемията се удължава и икономиката спира пак, посочва тя. Великобритания, където политиките също неглижираха  възрастните хора през първата вълна, коригира своя подход с програма за ваксинация, която цели опазването на животи.

Дали ценността, която правителствата поставят върху човешкия живот, е мярка за това колко добре е подготвена една държава за справяне с големи кризи? Склонна съм да мисля, че е така, заключава Късова.

*Става въпрос за Единния информационен портал, от който черпят ежедневна информация медиите в България - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Само за протокола ... няма как да няма икономика и за една милисекунда ... икономика е имало доста преди да се роди първия икономист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 2 години
А авторката на статията явно с позиции във Великобритания попита ли защо британската компания АстраЗенека не изпълни ангажиментите си спрямо ЕС и в частност България ? Аз знам защо - всички произведени дози бяха приоритетно доставени на Британската общност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
Ех кви са ми готини такива анаЛизатори . Имаше готин коментар преди време - защо в България няма тотален локдаун - ами , елементарно е : ЩОТ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИМ ! Както Русия , както Турция , както Румъния и т.н. Апропо в понеделник след като Стойчо се изока на опашката за ваксини бяхме 200 човека за реваксинация и има няма 20-30 ВЪЗРАСТНИ хора за ърва игла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Само за протокола:АКО няма икономика(дори и за няколко дни):Няма хляб.Няма вода.Няма ток.Няма парно.И т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
s3
преди 2 години
В БГ-то всичко се прави за икономиката и в името на икономиката. Ние сме едни от малкото държави, където икономиката и за ден не беше затворена, и ден локдаун нямаше, за да може икономиката да работи. Но за сметка на това се съсипа образованието, вече, 3-ти срок децата са повече дистанционно, отколкото да учат нормално. Всяка държава с приоритетите си, у нас явно това е икономиката, а не населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 2 години
Ами като госпожата има възрастен и болен баща, защо не остана при него да се грижи? Сега се възмущава, че държавата не го била спасила баща и!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Iblis
преди 2 години
И тази статия попада в Анализи!?!?!? Интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Asdf1234
преди 2 години
Определено, това е едностранно и несправедливо, което пише тази жена. Какво е очаквала. Когато нямаше ваксини, се ваксинираха наистина възрастните хора и тези, които бяха в риск. За нас в България нямаше ваксини. Основната партида, беше Астра Зенека, която не изпълни доставките си. Вече има достатъчно ваксини и всеки може да се ваксинира и по-възрастен и по-млад. Трябва ли да спрем да ваксинираме населението дакато възрастните се наумуват. На никого от възрастните хора не е отказано да бъде ваксиниран. Много къса памет госпожо и смятам, че приличаш на дявол с Евангелието под ръка. Много г ну с ни думи си написала. Дано Господ да ти прости мърсо ти ята, кото бълваш. Бъди здрава и имай страх от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още