IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на валути от развиващите се пазари могат да се задълбочат

Инвеститорите трябва да избягват валути на страните, изнасящи суровини, както и турската лира и индийската рупия, препоръчват анализатори

11:35 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разпродажбите на валути от развиващите се пазари, наблюдавани през последните месеци, вероятно ще се задълбочат, прогнозират анализатори. Според тях най-силно засегнати ще се окажат индийската рупия, индонезийската рупия и в известна степен южнокорейският вон, пише CNBC.

През последните седмици инвеститорите разпродават така наречените „рискови активи“ поради опасенията, че може да се наложи Гърция да напусне еврозоната, след като разговорите за сформиране на правителство се провалиха.

След няколко дни на разпродажби в четвъртък рисковите активи се стабилизираха. Индийската рупия – една от най-зле засегнатите валути от началото на годината - възстанови част от позициите си спрямо американския долар.

Според Дейвид Рош от Independent Strategy обаче валутите на развиващите се пазари ще отслабнат дори още повече, тъй като тези икономики имат разочароващ растеж и това оказва натиск върху централните им банки да не повишават лихвените проценти въпреки по-високата инфлация.

По-високата инфлация и по-ниските лихвени проценти могат да направят тези страни по-малко атрактивни за чуждестранните инвеститори. Тъй като много развиващи се пазари зависят от притока на чуждестранни капитали, за да финансират дефицитите по текущите си сметки, тези проблеми ще се задълбочат, прогнозира Рош.

В сряда индийската рупия поевтиня до нови рекордно ниски стойности спрямо щатския долар – 54,44 рупии за долар. Дефицитът по текущата сметка на Делхи е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това прави Индия доста уязвима.

Себастиен Гали, главен валутен стратег на Societe Generale е съгласен, че валутите на развиващите се пазари, особено индонезийската рупия, вона и индийската рупия вероятно ще отслабнат допълнително, тъй като инвеститорите на дребно също са започнали да разпродават.

„Хедж фондовете се оттеглиха първи, но инвеститорите на дребно все още не са“, посочва Гали. „Според проучване на Societe Generale едва 10% от професионалните инвеститори остават „бичи“ настроени за развиващите се пазари. Кризата започва да се задълбочава“, предупреждава той.

Според някои анализатори обаче настоящата слабост може да създаде възможности за инвестиции, тъй като централните банки рано или късно ще защитят валутите си.

„Ние обичаме да купуваме индийски рупи, индонезийски рупии и малайзийски долари по време на спад. Също и южнокорейския вон, но в по-малка степен“, изтъква Гали. „Централните банки вече се опитват да ограничат част от изтичането на капитали. Индия е най-активна в това отношение“.

След последните разпродажби някои валути са подценени и предлагат атрактивни възможности за сделки от типа carry trade, казва Николас Ферес, инвестиционен директор на  Eastspring Investments.

„Страните с най-атрактивни относителни лихвени проценти са Турция, Индия, Южна Африка, Индонезия и Мексико“, казва той. „Сред тях валутите на Индия и Мексико са умерено подценени. Корейският вон също предлага добра възможност за carry trade“.

Според Ферес инвеститорите трябва да избягват валути на страни износителки на суровини, както и турската лира и индийската рупия. Той лично възнамерява да се ориентира към индонезийската рупия защото е „евтина“.

Когато макроикономическите условия и апетита за рискови активи се стабилизират, ще настъпи време за купуване, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още